Forebygging av rus— og avhengighet er sentralt i folkehelsearbeidet og regjeringen bør derfor investere midler hvor de vet det fungerer. Men; dagens kapasitet er for liten og potensialet blir ikke fullt utnyttet. Unio, Virke, YS, LO, NHO og Akan kompetansesenter skriver nå til regjeringen for økt bevilgning.

Hvorfor arbeidsplassen? Arbeidsplassen er en kraftfull arena for forebygging og håndtering av rus og avhengighet. Og Akan kompetansesenter er ikke uventet evaluert som «et virkemiddel som virker» - både

633582.jpg

for bedriftene, enkeltmenneskene og samfunnet.

Partenes verktøy

Akan har i mer enn 50 år vært partenes verktøy for håndtering og i økende grad forebygging av rus og avhengighet på arbeidsplassene. Og hvilken unik og kraftfull arena arbeidsplassen er. Arbeidstilknytningen, strukturene, rollene og rutinene danner rammer som viser seg å kunne skape endring også i tilfeller der ‘alle andre’ har gitt opp. Og, systemene er der allerede.

Alkoholbruk koster arbeidslivet 12 milliarder i året. 70 prosent av samfunnets kostnader knyttet til alkoholbruk er arbeidsrelaterte. I tillegg vet vi at det er de som drikker moderat, og ikke de få som drikker mye, som utgjør størstedelen av kostnadene («forebyggingsparadokset», Nesvåg 2005). Legger vi så til at nær 40 prosent av all alkohol i Norge konsumeres i arbeidslivets gråsoner (kurs, konferanser, fester, lønningspils m.m.), tydeliggjøres arbeidsplassens særstilling som arena for forebygging og håndtering av rus og avhengighet.

Nødvendig samtale

Akan når i økende grad ledere og beslutningstakere . Normalt går mange år fra bekymring om rus og avhengighet oppstår på arbeidsplassen, til leder tar «den nødvendige samtalen». Tidlig intervensjon betyr muligheter — sen intervensjon, da er det ofte for sent. Det at Akan i økende grad driver opplæring og veiledning overfor ledere er en målretting av tiltak med betydelig effekt.

Med økt bevilgning vil Akan kompetansesenter eksempelvis kunne ansette flere medarbeidere som vil gjøre at vi kan nå ut til flere virksomheter, lære opp flere ledere i den nødvendige samtalen, sette i gang prosjekter som øker vår kompetanse på feltet, og ikke minst forebygge at flere får problemer med rus og avhengighet.