Dette året står Universitetet i Agder (UiA) foran store utskiftninger i ledelsen. Åremålsperioden for rektor Torunn Lauvdal utløper, universitetsdirektør Tor A. Aagedal trer til siden, og en rekke baby-boomere i ledende posisjoner går av med pensjon.

Kristin Dale.jpg

Så hva skjer nå? Det er et av spørsmålene som vil bli stilt på den nasjonale Nettverkskonferansen 2015 for likestilling i universitets— og høgskolesektoren , som holdes 12.-13. mars på UiA. Søkelyset rettes blant annet på rekruttering av kvinner til mannsdominerte fag og faglige toppstillinger - professorater og dosenturer - i universitets- og høgskole sektoren i NorgeNår det gjelder UiA, viser dagens bilde at universitetet kun har 22 prosent kvinnelige professorer i 2014. Det viser også at det i fagmiljøene på to av universitetets fakulteter, teknologi og realfag og Handelshøyskolen er en 80/20-overvekt av menn blant ansatte i faglige toppstillinger.

Men hva med den faglige ledelsen av universitetet? Hvor kjønnsbalansert er den? Blir kvinner dekan (fakultetsleder) eller instituttleder? Svaret er ikke ja! Ved universitetets seks fakulteter er i dag alle dekanene menn. Kun ved avdeling for lærerutdanning - som ikke er et fag-fakultet - er dekanen kvinne.

Faktisk var det flere kvinnelige dekaner under UiAs forrige rektor Ernst Håkon Jahr. Også nå som han er dekan har han ivaretatt kvinnerepresentasjonen. Ved fakultet for humaniora og pedagogikk er 75 prosent av instituttlederne kvinner.

Midt på treet hva gjelder andelen kvinnelige instituttledere på UiA er fakultet for kunstfag — 67 prosent og fakultet for helse- og idrettsvitenskap - 33 prosent.

Jumboplass i dag har de to fakultetene som fellesledes av dekan Sigbjørn Sødal. Ved fakultet for samfunnsvitenskap er bare hver fjerde instituttleder kvinne - for øvrig samme prosentandel som ved fakultet for teknologi og realfag. Verre er det imidlertid ved Handelshøyskolen ved UiA, hvor Sødal har sitt professorkontor. Her er ingen kvinne i ledelsen.

Fakultetenes forsknings- og ph.d.-utvalg er en annen viktig arena for ledelsesbeslutninger. Hvordan står det til i Handelshøyskolens forskningsutvalg? Der er alle åtte menn. Og nå stiller Sigbjørn Sødal som rektorkandidat!

UiA-styret vedtok i mai 2014 helt unødvendige tilleggskriterier for rektorkandidater.

Får kvinner på Handelshøyskolen ved UiA lede noe? Joda, men da som studiekoordinator; en programlederstilling uten lederlønnstillegg eller budsjett, som tildeles arbeidstimer av instituttleder. Høsten 2014 har alle bachelorprogram (laveste grad) kvinnelig studiekoordinator, mens masterprogram og doktorgradsprogram (høyeste grad) har menn. Dette kjønnete studiekoordinatormønsteret, hvor kvinner er overrepresentert på lavere grad og menn på høyere grad, gjelder for øvrig hele UiA.

**Men hva med rektorkandidatene?** Universitets- og høyskoleloven stiller ikke faglige kvalifikasjonskrav til rektorkandidater. Universitetet i Oslo (UiO) fikk derfor også en student som kandidat ved forrige rektorvalg.

UiO stoler imidlertid på at velgerne (ansatte og studenter) bruker hodet! Ved UiA er det motsatt. UiA-styret vedtok i mai 2014 helt unødvendige tilleggskriterier for rektorkandidater. Kandidatene må minst ha førstestillingskompetanse (være professor, dosent, førsteamanuensis eller førstelektor). De aller fleste vitenskapelig ansatte med fartstid oppfyller dette. Men det er et paradoks at kravet ikke sikrer at rektor har doktorgradskompetanse, man må nemlig ikke ha det for å bli førstelektor.

Blir kvinner dekan (fakultetsleder) eller instituttleder? Svaret er ikke ja!

I tillegg vedtok UiA-styret at kandidater må ha erfaring som dekan eller instituttleder, eller tilsvarende kompetanse eksternt fra. Dette er et strengt krav som utelukker mange, for eksempel tidligere vise-rektorer fra både UiA og andre universiteter i Norge — ja faktisk også norske nobelprisvinnere!

**Hvordan samsvarer så disse to ulike kravene?** Dekanene har førstekompetanse, men flere av dagens instituttledere har det ikke. Fra inneværende periode har derfor UiA selv klart færre enn 30 kvalifiserte personer som kan stille til rektorvalg. Også fra forrige fireårsperiode kan få lederpersoner med førstekompetanse legges til. På grunn av dagens pensjonistbølge er det enda færre aktuelle kandidater fra periodene før dette, altså fra tiden før Torunn Lauvdal ble rektor.

Den aktuelle kandidatmassen er dermed svært liten.

I den lille gruppen mulige interne rektorkandidater er det som nevnt bare en håndfull kvinner. UiAs tilleggskrav til rektorkandidater sikrer videreføring av dagens mannsdominans i faglig ledelse.

På den kommende nettverkskonferansen vil det være naturlig å spørre seg: Er dette løfterikt for framtiden til UiA ? Tjener det utviklingen på Sørlandet?