I Høyre er svært mange mot den nye kvoteringsloven, og flere fylkesledere har ifølge VG varslet fullt opprør på partiets landsmøte i Oslo kommende helg. Særlig reageres det på at likestillingsminister Laila Dåvøy (KrF) har sagt at hun vil tvangsoppløse selskaper som ikke oppfyller kvinneandelen innen fristen.

Høyre-leder Erna Solberg har ingen sans for trusler om tvangsoppløsning. Hun mener det må finnes andre sanksjonsmuligheter. Det er ikke vanskelig å si seg enig med Solberg, selv om vi skjønner at utspillet hennes også må ses som et forsøk på å roe gemyttene i Høyres rekker før landsmøtet.

Andre virkemidler enn tvangsoppløsning må være å foretrekke. I hvert fall i første omgang. For vi kan komme i en situasjon hvor for eksempel Aker Kværner oppløses fordi kravet om kvinnerepresentasjon ikke oppfylles. Vi vil gjerne se de politikerne som går inn for dette. Bøter som svir kan være en mer realistisk reaksjon.

Det er over 500 ASA-selskaper her i landet. I mars i år var kvinneandelen i styrene under 10 prosent. Bare 22 av selskapene har ifølge Aftenposten nådd målet om 40 prosent kvinnerepresentasjon. VG har avslørt at to av tre selskaper som har endret styre hittil i år, ikke har funnet plass til en eneste kvinne. Det er åpenbart at frivillighetslinjen ikke fører fram.

Kjønnskvotering kan oppfattes som et betydelig inngrep i eiernes rettigheter i et aksjeselskap, og det kan være gode grunner for ikke å gjøre dette til en likestillingssak. Samtidig vet vi at det finnes mange kvalifiserte kvinner som kan tilføre selskapene ny og viktig kompetanse. Dette må det være mulig å jobbe for å endre uten å legge opp til en konfrontasjonslinje som virker ødeleggende.

Det er flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning her i landet. Norge er også blant landene i Europa med høyest yrkesdeltakelse blant kvinner. Dette står i grell kontrast til den lave kvinneandelen i styrerom og i lederverv. Kvinner skaffer seg utdanning og erfaring, men får ikke posisjoner. Vi har ikke råd til å sløse slik med ressursene kvinner representerer.

Næringslivet har hatt tid på seg til å vise vilje til å gjøre noe på et område det er politisk samstemthet om, men resultatene uteblir. Loven om kvinnerepresentasjon i styrene er vedtatt av Stortinget, og regjeringen kan når som helst la den tre i kraft. Trusler om oppløsning av selskaper som virkemiddel for at kvinner skal få innpass i styrene, er likevel for drastisk.