Byutviklingsstyret har vedtatt enstemmig at påbygget på det tidligere Peters Kjøkken i Bertesbukta må rives. Leiligheten på vel 250 kvadratmeter som ble godkjent oppført, er i strid med reguleringsbestemmelsene til allmenne formål. Tilbakeføringen av bygget til den opprinnelige størrelsen vil trolig koste kommunen millionbeløp.

På Andøya er det oppført 23 båthus i et område som er regulert som friareal. I 1990 vedtok politikerne at det kunne etableres båtplasser på en stripe av friarealet langs sjøen. To år senere godkjente byplansjefen at det kunne bygges båthus. Administrasjonen aksepterte også at det kunne anlegges parkeringsplasser i tilknytning til båthusene.

Konsekvensen er at det har foregått en omfattende utbygging av området. Langt mer enn det politikerne ga tillatelse til. De fleste båthusene er innredet til overnatting og har fått brygger, terrasser, utepeiser og gjerder. Alt stikk i strid med reguleringsplanen. Utenfra ser båthusene ut som hytter.

Et felles trekk for byggeskandalene i Bertesbukta og på Andøya er at utbyggingen ikke er behandlet politisk. Administrasjonen godkjente leiligheten i Bertesbukta, og eierne av båthusene påberoper seg at de har handlet i god tro etter signalene de har fått fra byråkratiet i kommunen. Torsdag behandler byutviklingsstyret byggeskandalen, og de 23 eierne kan bli pålagt å tilbakeføre byggene til lovlig bruk.

Politikerne har delegert betydelig ansvar til administrasjonen i kommunen i forbindelse med byggesaker. I mange tilfeller letter det saksbehandlingen for søkere. Men det er tydelig at byråkratene utviser et skjønn som ikke er akseptabelt i forbindelse med inngrep i strandsonen. Hans Otto Lund (H), lederen i byutviklingsstyret, sier det er en feilvurdering at Andøya-saken ikke ble sendt til politisk behandling. Det samme uttalte han om Bertesbukta. Nå er det på tide at politikerne rydder opp, for det som er avdekket av vilkårligheter svekker tilliten til både politikere og administrasjon.