Den langvarige konflikten mellom israelere og palestinere har vært ødeleggende for begge parter. Vold er blitt besvart med vold, og det er ikke vanskelig å forstå at mennesker på begge sider er krigstrette. Spørsmålet er om tilnærmingen vi nå ser, er av forbigående karakter, eller om det er håp om en fredelig løsning.

FNs generalsekretær Kofi Annan besøkte i helgen Midtøsten. Han forsikret da palestinerne om at FN og hele det internasjonale samfunnet vil bidra til opprettelsen av en palestinsk stat. Annan uttalte at den positive utviklingen gir håp om at en palestinsk stat kan leve fredelig side om side med Israel.

Klimaskiftet vi har vært vitne til i den betente konflikten de siste ukene skyldes mest av alt palestinernes nyvalgte president. Mahmoud Abbas har aldri støttet den voldelige intifadaen, men vært tilhenger av forhandlinger. Før valget uttalte han at han ville gjenoppta fredsforhandlingene, og han har holdt det han lovet.

Mange frykter at tøværet vi nå opplever bare er av forbigående art. Og at det kan bryte løs nye voldshandlinger. Det kan skje hvis palestinerne ser at Israel ikke er villig til å gi så det virkelig monner i forhandlingene. Abbas spiller høyt, og forhandlingslinjen han har lagt opp til kan vise seg å bli banebrytende. Men det forutsetter vilje hos begge parter til å gi.

Palestinerne har så langt i prosessen vist en betydelig vilje til å komme israelerne i møte. Blant annet er volden mot israelske mål stanset. Abbas er tydelig en mann motparten kan snakke med, men samtidig er det grenser for hvor langt presidenten kan strekke seg i å inngå kompromisser før han kommer i miskreditt hos sine egne.

Selv om tonen i Midtøsten er mer forsonlig enn på lenge, er det ingen grunn til overdreven optimisme. At palestinerne tar avstand fra selvmordsangrep, er positivt, men hvis de opplever at den veien deres nye president har gitt seg inn på ikke gir resultater, kan fort håpløsheten og desperasjonen bre seg igjen.

Et tankekors i så måte er det at mens støtten til selvmordsbombere har sunket kraftig, er oppslutningen om den militante islamistgruppen Hamas sterkt økende. Derfor er det å håpe at forhandlingene med Israel fører fram. Her spiller USA en avgjørende rolle, for amerikanerne er alene om å kunne legge reelt press på Israel.