Tirsdag presenterte de fem største partiene i bystyret sine budsjetter — med endringer i forhold til rådmannens forslag. Det synes å være bred enighet om at skolen ikke skal pålegges de store kuttene rådmannen har varslet.

Det er likevel ikke innholdet i partienes forslag som påkaller den største oppmerksomheten etter tirsdagens presentasjon. Men det faktum at Kristelig Folkeparti fremmet et forslag partiet ikke har inndekning for. Gruppeleder Anne Ma Timenes innrømmet at dette er litt flaut. Det er ikke å ta for hardt i.

Kristelig Folkeparti har vært med å styre byen sammenhengende i flere tiår. Lengst sammen med Høyre. Etter siste valg sikret partiet seg ordføreren etter å ha inngått samarbeid med Arbeiderpartiet, SV og et par småpartier. At et ordførerparti stiller i et budsjettmøte uten å ha gjort jobben sin, er direkte pinlig. Det nytter ikke, slik Timenes gjør, å unnskylde seg med at tiden ble for knapp. KrF har hatt like lang tid til forberedelser som andre partier etter at rådmannen la fram sitt forslag.

Nå er det ikke noe nytt at KrF i Kristiansand opptrer slurvete og slapt i forbindelse med budsjettbehandlinger. Da partiet sto i kompaniskap med Høyre, skjedde det flere ganger at KrF ikke hadde et eget budsjettforslag. I Harald Sødals tid som varaordfører ble budsjettarbeidet ofte overlatt til Høyre, og så ble det raskt forlik hvis KrF fikk inn noen tusenlapper til symbolsakene i sluttfasen.

Selv med en noe tvilsom budsjetthistorie, har KrF likevel ikke gått av veien for å kritisere andre. Særlig Fremskrittspartiet, som har fått høre fra KrF-hold at partiet er useriøst, og at budsjettall ikke henger sammen. Så presterer KrF selv å legge fram et budsjett uten inndekning. Slikt er ikke egnet til å styrke tilliten til ordførerpartiet.

Kommunebudsjettet for Kristiansand skal vedtas i bystyret 15. desember. Innen den tid vil det trolig foreligge et forlik det er flertall bak i bystyret. KrFs drøm er et forlik med Høyre og Arbeiderpartiet, men det er lite sannsynlig at det lar seg realisere. Men før KrF begynner å sondere terrenget etter samarbeidspartnere, bør vel partiet ha et eget budsjettforslag, hvor det er samsvar mellom utgifts- og inntektssiden. Hvis ikke den jobben gjøres, risikerer KrF igjen å måtte akseptere et budsjett partiet har liten innflytelse på.