Det er allerede en etablert sannhet at Sørlandet har noen av verdens ledende bedrifter innenfor offshore boreteknologi og hydrauliske systemer. Men at denne regionen også er den region i Norge som er kommet lengst når det gjelder å utvikle virksomheter og skape verdier av fornybar energi og miljøteknologi, er nok mindre kjent.

Vann, vind, sol og biomasse er naturgitte energikilder. Vi har selskapene og kompetansemiljøene som skaper fremtidsrettede virksomheter av dette. I tillegg har vi store tradisjonelle industribedrifter som er kommet svært langt når det gjelder energisparing/-effektivisering. Nylig var 40 ledere i de fleste av regionens miljøteknologibedrifter og akademia samlet. De ga alle klart uttrykk for at Kristiansands-regionen og Sørlandet klart og tydelig kan innta posisjonen som ledende region for fornybar energi og miljøteknologi.

Norge tar mål av seg å bli en foregangsnasjon innenfor miljøteknologi. Studier har estimert at verdensmarkedet for miljøteknologi var på om lag 8.000 milliarder kroner i 2005. Det forventes å vokse til om lag 17.600 milliarder i 2020, ifølge Stortingsmelding nr. 7 (08-09), «Et nyskapende og bærekraftig Norge».

Kristiansand kommune vil nå sammen med andre aktører ta lederskap i arbeidet med å posisjonere landsdelen som en moderne, fremtidsrettet region for fornybar energi og miljøteknologi. Flere hensyn ligger bak, men en viktig årsak er at vi faktisk er det.

Det å bestemme seg for å ta en slik posisjon skaper dynamikk og utvikling i en bærekraftig retning. Fra Lista i vestre Vest-Agder til langt inn i Aust-Agder pågår det innovasjon som flytter grensesteinene for hva vi tror er mulig og som gir håp om en bedre fremtid når det gjelder klima, energibruk og bærekraft.

Her er noen eksempler:

21. august åpnet Elkem Solar sin nye fabrikk for produksjon av ultraren silisium til verdens solarindustri. Fabrikken skal løse en flaskehalsutfordring for den globale solarindustrien og bygger produksjonen på egenutviklet teknologi som Elkem Solar er alene om. Den reduserer energibehovet til en firedel av tilsvarende tradisjonell fremstilling.

Fabrikken på Fiskå i Kristiansand vakte internasjonal oppmerksomhet da den ble bestemt bygget, og underbygger den betydning vår region har når det gjelder fornybar energi og utvikling av miljøteknologi. Dette er en av de største industrisatsingene i Norge på mange år, og viser at teknologi og vilje til å satse finnes. Elkem Solar planlegger å bygge lignende produksjonsanlegg i utlandet. Dette styrker bildet av at vår region spiller en viktig rolle for utvikling av miljøvennlige energiformer.

Agder Energi er en av landets største produsenter av fornybar energi. Agder-kommunenes kraftkonsern er blant landets største vannkraftprodusenter men bygger også ut fjernvarme og satser på «nye» energikilder. Sammen med Statkraft etablerte selskapet SAE Vind, som skal være kompetansesenter og bygge vindkraftparker landet over og som vil spille en viktig rolle for produksjon av miljøvennlig kraft langt inn i fremtiden.

Elkem Aluminium på Lista fikk nylig 35 millioner kroner for å fortsette sin utvikling av et pilotanlegg for en ny og mer energieffektiv produksjonsprosess. Den nye teknologien kan bidra til mer enn 40 prosents reduksjon i energibruken og fjerning av CO2-utslipp. Vi har prosessindustri som endrer og utvikler seg. Ofte er bedriftene i forkant av det øvrige samfunns omstilling til en mer miljøvennlig hverdag. Elkem, som er tungt representert i vår region, ligger helt i front når det gjelder å utvikle teknologi som sparer energi.

Jeg kan nevne flere selskaper som bidrar til det samme. Få vet at verdens største vindmølleprodusent har sitt fremste kompetansemiljø for tunge komponenter, blant annet nav og gearkasser, nettopp i Kristiansand. Fra det som før var Jernstøperiet, leverer Vestas vitale deler til vindmøller som skal produsere ren energi verden over.

Metallkraft har utviklet teknologi for å gjenvinne avfall fra silisiumproduksjon, og er i dag en leverandør til store solcelleprodusenter. De har bygget fabrikk i Kina og planlegger en ny i Singapore. Saint-Gobain Ceramic Materials i Lillesand produserer blant annet partikkelfilter til dieselbiler, mens våre store bedrifter som er verdensledende innen boreutstyr har mer og mer fokus på offshore vindmølleteknologi. I tillegg satser Universitetet i Agder på fornybar energi, med nasjonalt senter for offshore vindkraft og en rekke relevante studier.

Kristiansand kommune er offensiv i kampen for bedre klima. I 2007 startet vi et fireårig energiprogram med støtte fra Enova. Bare i fjor sparte vi 5,4 millioner kroner i redusert energiforbruk i kommunale bygg. I år mottok vi også hele 285 millioner kroner i belønningsmidler fra staten for vår kollektivsatsing og tiltak for å redusere biltrafikk (2009-2012).

Kristiansand og Sørlandet skårer høyt på livskvalitet knyttet til klima og natur. Når vi går ut og tar posisjonen «regionen for fornybar energi og miljøteknologi», er det for å signalisere hva vi har og hvor vi vil. For kommunen betyr en slik posisjon noe mer enn å vise hvor flinke vi er. Det skal forplikte og signalisere en retning. Det handler om en bevisst satsing for fremtiden. Vi skal følge opp med aktiv næringspolitikk som tiltrekker seg enda flere bedrifter innenfor fornybar energi og miljøteknologi.

Vi ønsker også å være med å styrke Universitetet i Agders posisjon innen fornybar energi. UiA må utdanne flere dyktige studenter på området og etablere flere forsknings— og utviklingsprosjekter som kan underbygge næringssatsingen.

Selv har jeg store ambisjoner på vegne av denne satstingen: Kristiansand og Agder skal bli viden kjent for kompetansetunge bedrifter som driver fram utviklingen innen bærekraftig energiproduksjon og fremtidsrettet miljøteknologi. Vår region skal være i førersetet når Norge som foregangsnasjon innen miljøteknologi bygges. Det er bra for næringsliv og for arbeidsplasser – og ikke minst for et truet klima.