Etter mer enn to års ventetid har olje— og energidepartementet sagt ja til at det kan bygges 31 vindmøller på Listalandet. Fred Olsen-selskapet Norsk Miljø Energi Sør ønsker å investere milliardbeløp i prosjektet.

Lista-området egner seg ypperlig for vindkraftutbygging. Her er nok vind. Dessuten er mye infrastruktur allerede på plass. Området har veier og høyspentlinjer og ligger i umiddelbar nærhet til kraftkrevende industri.

Med tanke på nedgangstidene i bygg- og anleggsbransjen er en sysselsetting på mellom 200 og 300 mann i anleggsperioden kjærkommen. Dessuten vil vindmølleparken kunne gi det lokale næringslivet gode erfaringer med å utvikle og levere utstyr til den stadig voksende vindkraftnæringen. Med utbyggingen kan næringslivet i Lister også posisjonere seg i forhold til fremtidige vindmølleparker til havs.

Utbyggingen er likevel omstridt. Riksantikvaren har utpekt Lista som et av de mest konfliktfylte områdene for vindkraftanlegg. Arealet som er ferdig regulert til vindmøllepark grenser til Listastrendene landskapsvernområde Idylliske kulturlandskap, fornminner, populære friluftsområder og viktige trekkområder for fugler blir berørt.

Bygging av vindmøller vil alltid være et inngrep i naturen og komme i konflikt med ulike interesser. Tårnene på de 31 vindmøllene på Lista blir 75 meter høye og totalhøyden med vingene 125 meter. De kommer til å ruve i landskapet. At mange har sterke følelser i denne saken, er forståelig. Likevel må estetikk og naturinngrep veies opp mot miljø- og klimagevinsten.

Vindkraft er verdens raskest voksende energikilde og mest utbredt i Tyskland, USA, Spania, India og Danmark. Verdens største vindpark ligger i Texas. Vindkraft er etter vannkraft den reneste energien vi kan produsere. Både vår region og landet trenger mer kraft. I de klimakrisetider verden opplever er det nødvendig å satse på fornybar energi, noe også klimaforliket i Stortinget vektlegger sterkt. Derfor er vindmølleparken på Lista et fremtidsrettet og miljømessig godt prosjekt.