I løpet av fjoråret havnet kun 126 mobbesaker som klager til Fylkesmannen. Det tallet står i grell kontrast til elevundersøkelsen som viser at 17.000 barn og unge føler seg mobbet på skolen. Det er åpenbart at systemet som skal ivareta mobbeofrene ikke fungerer. Det haster å gjøre noe med det. Fylkesmannen i Aust-Agder, Øystein Djupedal, leder et regjeringsoppnevnt utvalg som skal se på virkemidler mot mobbing. I utvalget sitter også oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve. Utvalget skal levere sin rapport innen neste vår og de bør tenke radikalt nytt i forhold til nye og effektive måter å bekjempe mobbing på.

Et hovedproblem er at det tar for lang tid fra det varsles om mobbing til det faktisk iverksettes tiltak. Mens voksne, skolen, faginstanser og myndighetene diskuterer, lider barna og erfarer dessverre alt for ofte at der de har tatt mot til seg for å si i fra og trodd at det vil hjelpe, så skjer det motsatte. De blir ikke trodd, de blir ikke hørt og mobbingen vedvarer. Opplæringsloven gir elever rett til et godt psykososialt læringsmiljø. Dessverre er det slik at barns rettigheter ivaretas dårligere enn voksnes rettigheter.

Elisabeth Strengen Gundersen leder Foreldreutvalget for grunnopplæringen. Hun sier til NRK at en av årsakene til at det kommer så få klager til fylkesmennene er at foreldrene ikke kjenner til fremgangsmåten for å klage. Hun foreslår noe så enkelt som å lage et standardskriv som ligger tilgjengelig på alle skolene som beskriver prosedyrene for å klage og som beskriver hvilke plikter skolene har når mobbesaker kommer på bordet. Dette trenger man ikke et regjeringsutvalg for å gjennomføre, det bør iverksettes umiddelbart. Foreldre som opplever at barna deres blir mobbet bør vernes mot å stange i byråkrati og skjema for å få deres sak belyst, tvert i mot bør de bli møtt med hjelp for å få saken hurtig behandlet. Strengen Gundersen påpeker også at de dessverre ofte blir møtt av fornektelse fra skolene hvis refleks ofte er å benekte at det finner sted mobbing blant deres elever.

Barneombud Anne Lindboe støtter Foreldreutvalget i at klagesystemet er for dårlig.

Ikke snakk om det, gjør noe med det, er vår oppfordring.

Her kan du lese VGs reportasje: http://www.vg.no/spesial/2014/odin/