Gårsdagens tilnærmet garanterte renteheving uteble og styringsrenten fortsetter på 2,25 prosent inntil videre. Næringsliv og private låntakere kan trekke et lite lettelsens sukk.

Usikkerheten og uroen i finansmarkedene ble utslagsgivende for Norges Banks hovedstyre. Selv om norsk økonomi isolert sett går bra fortsatt, og selv om boligprisene stiger videre, er de internasjonale signalene så negative for vår åpne økonomi at en renteheving nå ville være «bensin på bålet», som NHH-professor Ola H. Grytten ble gjengitt med på nettstedet E24.no i går ettermiddag. Når eksportindustrien – ikke minst i vår landsdel – ser at kundene ute i verden mest sannsynlig kommer til å kjøpe færre varer og tjenester fremover, ville en renteheving nå bare gjøre vondt verre. For med økt rente følger automatisk sterkere krone, og derigjennom svekket konkurranseevne for den som må betale lønn, husleie, strøm og andre kostnader i kroner.

Norges Bank legger altså vekt på de svake utsiktene i verdensøkonomien. At det har kommet en serie negative signaler fra lokomotivet USA den siste uken, har ventelig veid tungt for sentralbanksjef Øystein Olsen og hans styre. Det samme har helt sikkert løftet fra den amerikanske sentralbanken om å holde deres styringsrente på tilnærmet null i minst to år til. Fortsatt er dollarens globale betydning stor. Og apropos: Det ser ut til å gå mot økt hastighet på den amerikanske seddelpressen, med stigende inflasjon «over there» og ytterligere svekket dollarkurs som resultat. I kombinasjon med en fallende oljepris er det ingen gunstig utvikling for oljelandet Norge.

Nå har jo verdens børser, Oslo Børs medregnet, vist tegn til bedring igjen de siste par dagene. Men det bør ikke tillegges overdreven betydning. For det første er det vanlig med «rekyler» – korreksjoner oppover – etter dager med kraftig kursfall; blir bare prisene lave nok, ser mange investorer kjøpsmuligheter. Og for det andre er usikkerheten på ingen måte eliminert. De statlige gjeldsproblemene i Sør-Europa varer ved, veksten i USA lar vente på seg og problemet med den manglende styringsdyktigheten i Washington er ikke løst.

Men akkurat nå kan vi glede oss over Norges Banks sunne fornuft.