Det går absolutt an å argumentere for at store kommuner bør ha flere representanter i et samarbeidsorgan enn de små. Men det må gjøres med politisk kløkt og innsikt. Særlig i en møte der flere ordførere har vært med så lenge at de husker tilbake til tidligere tiders arroganse fra storebror Kristiansand.

Men Arvid Grundekjøns opptrinn på Sørlandstinget var en oppvisning i mangel på politisk kløkt og innsikt.

Da han tok ordet for andre gang og truet med å forlate hele organet hvis ikke Kristiansand fikk viljen sin, trodde de andre ordførerne knapt hva de hørte. Fra talerstolen kom uvanlig krasse ord fra ellers trauste folkevalgte. Noen av dem svarte med samme mynt og sa med forakt i stemmen at Kristiansands stol heller får stå tom, hvis det skulle være på den måten.

Vidar Udjus kommenterer.

Og i pausen, som møteleder Bjørgulv Lund måtte be om for å forhindre totalt havari, ga flere ordførere uttrykk for frustrasjon — og sinne.Det var dessuten tverrpolitisk. Én Høyre-ordfører himlet med øynene. "Forferdelig", sa en annen.

Det er en krass – men treffende - treffende beskrivelse av det politiske håndverket. Også fordi Grundekjøn i løpet av debatten malte seg selv inn i et politisk hjørne.

I sitt første innlegg begrunnet han behovet for at de største kommunene burde få flere representanter med at det er større idémangfold i de store kommunene. Og viste til at det står mange tusen stemmer bak andre partier, som Arbeiderpartiet, i Sørlandets største byer.

Men da det kom opp et kompromissforslag om at ordførerne i Kristiansand og Arendal skulle få med seg opposisjonslederne i Sørlandstinget, sa Grundekjøn nei. Dermed ble det veldig tydelig for alle at det var Jørgen Kristiansen og et par andre politiske allierte Grundekjøn ville ha med seg. Og at han heller vil stille alene enn å få selskap av Mette Gundersen. Selv om det ville innebåret at Kristiansand fikk flere representanter i Sørlandstinget, som var hans egentlige ønske.

Og selv om han ikke på noen måte fikk sin vilje gjennom, gjorde han ikke det han truet med, nemlig å trekke Kristiansand ut av Sørlandstinget. Det siste skal han ha ros for. Men trusler som ikke gjennomføres er ikke noe godt utgangspunkt for et godt samarbeid.

Det er synd det ble en slik åpning på Sørlandstinget. Dette bør kunne bli et viktig organ – for hele landsdelen. Inkludert Kristiansand. For, som fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Lund (H), sa da han fra talerstolen irettesatte sin partikollega:

"I denne sammenheng er Kristiansand lillebror. De burde bruke denne anledningen til å skaffe seg en storebror."