Meningsmålingene er lite lystig lesning, partilederen Siv Jensen er sykmeldt og mer enn halvparten av partiets velgere krever at Carl I. Hagen får en langt mer sentral rolle i høstens valgkamp. I tillegg mener flere fylkesledere at partiet er blitt for blankpusset.

Anders Kylland, lederen i Aust-Agder Frp, tilhører kritikerne. Han uttalte torsdag i VG at Frp gjennom mange år har bygget en organisasjon som er blitt strømlinjeformet, og kan hende er metningspunktet nådd. Andre fylkesledere følger opp med at partiet er blitt for politisk korrekt og snakker utydelig til velgerne.

I Klassekampen tirsdag sa nestleder Per Sandberg at Frp ikke vil dra innvandringskortet for å komme ut av uføret. Dagen etter fikk han svar på tiltale. Fra egne rekker. Flere sentrale tillitsvalgte mener motgangen kan snus gjennom hardkjør på innvandring. Blant dem er Per-Willy Amundsen, partiets innvandringspolitiske talsmann, og Christian Tybring-Gjedde, lederen i Oslo Frp.

De motstridende signalene kan tolkes som at Frp er i villrede. Eller at ledelsen ikke evner å stake ut kursen og samle troppene. Kanskje er det derfor ropet på Carl I. Hagen er forsterket de siste dagene. Mannen som gjennom 28 år formet Frp i sitt bilde. Og som fremsto som en nærmest uovertruffen retoriker og debattant – og virket som en magnet på velgerne.

Hagen sitter i Frps valgkamputvalg. Han har vært med på å planlegge den kommende oppkjøringen til valget. Siv Jensens sykmelding er en strek i regningen for partiets opplegg, og i den situasjonen finner Hagen det for godt å lansere seg selv som redningsmann. Verken han eller de som vil gi ham større armslag i partiet kan ha tenkt gjennom at dette kan bidra til å undergrave Siv Jensens autoritet.

Hvordan utviklingen blir fremover i Frp, er vanskelig å forutsi. Men at vi vil se en mer aggressiv linje hvor partiet også forsøker å skape avstand til Høyre, vil ikke komme som en overraskelse. Politiske motstandere som mener å øyne slutten på Frp sterke grep om velgermassen, bør ikke være for raske med å trekke konklusjoner. Selv om Frp har opplevd nedturer på meningsmålingene i vår, er ikke utslagene av en slik karakter at det er snakk om et parti i krise.