Når snøen laver ned og brøytebudsjettet går i minus, blir det fortsatt brøytet, da fremkommelige veier anses som nødvendig. Heldigvis at det er slik. Underskuddet forventes ikke innspart på neste års budsjett, da det er sannsynlig at det vil snø til neste år også.

Vi er ledere for bedrifter som forvalter en verdi som er så stor at den ikke kan settes prislapp på. Eller vil noen påta seg å sette prislapp på et lite menneske? Mennesker dannes og formes hos oss. De møter pedagoger og fagarbeidere som er utdannet for å ivareta denne oppgaven på en best mulig måte. Som bedriftsledere har vi ansvar for at våre ansatte yter best mulig kvalitet på sine tjenester.

I flere år har barnehagene gjennom tilfredshetsundersøkelser toppet kommunens statistikk som den bedrift kundene er mest tilfredse med. Gjennom en landsdekkende undersøkelse er styrere i barnehager kåret til den ledergruppe som ansatte er mest tilfredse med.

Som faglige ledere følger vi nøye med på politiske beslutninger som kan virke inn på kvaliteten i barnehagene. Bystyret har nylig gjort et vedtak som setter fokus på «forebygging av atferds— og språkvansker». Ifølge vedtaket skal det utarbeides en handlingsplan. Den «skal omhandle barn i risikogrupper, og skal gi konkrete forslag til tiltak som iverksettes i hjem og barnehage».

Her viser politikere forståelse for betydningen av tidlig innsats. Det forebyggende arbeidet i Kristiansand skal rettes mot barn med psykososiale vansker og identifisere risikofaktorer i førskolealder og tidlig skolealder.

Vi vet allerede mye om hvordan vi kan fange opp barns utfordringer på et tidlig tidspunkt. Ved å sette inn de rette ressurser tidlig, kan vi være med på å forhindre at dette blir barn som senere dropper ut av skolen. Vi kan drive aktiv språkopplæring og trening i sosiale ferdigheter slik at flest mulig barn mestrer samspill med andre og er rustet til å følge skolens undervisning. Alt vi behøver er nok ressurser. Ressurser i denne sammenheng er først og fremst tilstedeværelse av nærværende, kompetente voksne.

Barnehagene har i dag en minimumsbemanning og topper sykefraværsstatistikken. Så rart. Særlig når barnehagene også topper statistikken på medarbeidertilfredshetsundersøkelser. Da er ikke livet så enkelt at bare vi har et godt nok arbeidsmiljø, blir ingen syke. Ingen har ennå prøvd å se om økt bemanning i barnehagene vil gjøre utslag på fraværsstatistikken. Derfor kan vi heller ikke vite helt sikkert hvordan det vil slå ut. Det vi derimot kan vite som sikkert er at bedre bemanning vil sette oss i stand til å møte barnas behov på en bedre måte.

Tilsvarende vil redusert og mindre kvalifisert bemanning senke kvaliteten på tilbudet. Så enkelt og likevel så vanskelig å få realisert.

Barnehageetaten har gjennom mange år klart det kunststykke det er både å følge opp med så godt som full barnehagedekning og komme ut med et årsresultat som er noenlunde i balanse. Det store underskuddet i 2009 kom derfor som et sjokk på oss alle. Statlig underfinansiering og politiske pålegg uten medfølgende midler utgjør brorparten av underskuddet. Prinsippet i kommunen er at underskudd skal spares inn igjen. Dette underskuddet lar seg ikke spare inn uten at det går ut over de det etter sigende skal satses mest på; førskolebarna og spesielt risikoutsatte grupper.

Barnehagedirektøren har søkt politikerne om 6 millioner kroner utenfor rammen for å imøtekomme det reelle behovet for å sette inn ekstra ressurser til barn med et annet morsmål enn norsk, og til barn som trenger ekstra hjelp for å få de samme utviklingsmuligheter som sine lekekamerater i barnehagen. Dette ville ikke politikerne imøtekomme. Vi fikk 250 000 for å lage en plan!

Vi trenger ikke først og fremst nye planer, vi trenger handling. Dersom barnehageetaten skal ha innsparinger gjennom flere år, tilsvarer dette mange årskull med barn som ikke får det barnehagetilbudet de fortjener og har krav på i henhold til vedtatt rammeplan og andre politiske føringer. Kvaliteten reduseres og barnehagene vil ligne på oppbevaringsanstalter i stedet for det pedagogiske tilbudet de er ment til å være.

Vi konstaterer at snørydding er viktig. Selvfølgelig! Små mennesker er enda viktigere. Selvfølgelig! Snørydding kan ikke ofres i innsparingsprosesser. Gode oppvekstvilkår for våre barn kan heller ikke det! Antall voksne per barn og grad av kompetanse hos de voksne er bestemmende for kvaliteten. Kvalitet koster. Flere pedagoger per avdeling sammen med en tilfredsstillende bemanning høyner kvaliteten. Så enkelt.

Om noen dager blir vi presentert for kommende innsparingstiltak. Vi vet ennå ikke hva de vil inneholde, men vi vet de ikke vil høyne kvaliteten. Sannsynligvis vil de også medføre at vi ikke kan videreføre den kvaliteten vi har i dag. Vi vet også at innsparing i barnehagene er det motsatte av tidlig innsats!

Ordfører Per Sigurd Sørensen har tidligere sagt at innsparinger ikke skal gå ut over barna i barnehagene. Bystyret har vedtatt at de ønsker «tidlig innsats». Politikere som sier en ting, men gjør noe annet, er ikke troverdige. Når det gjelder ressurser og tiltak knyttet til førskolebarna har politikerne ennå mulighet til å vise at gode oppvekstvilkår er like viktig som snørydding.