Lokaliseringsdebatten var i realiteten avgjort etter at Arbeiderpartiets stortingsgruppe for fire uker siden flagget sitt standpunkt. Kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) innstilte da på Trondheim, og den løsningen fremmet hun også i gårsdagens statsråd.

Regjeringen ser dermed glatt bort fra vedtakene i de kirkelige organene om organiseringen av presesembetet. Flertallet i både Kirkemøtet, Kirkerådet og Bispemøtet har gått inn for at den nye biskopen bør være lokalisert i Oslo. Også nåværende preses, Olav Skjevesland, har argumentert sterkt for Oslo som sete for den 12. biskopen.

Bakgrunnen for kirkens standpunkt er at hele kirkebyråkratiet er plassert i Oslo. Hensikten med å opprette en stilling som ledende biskop, var å få mer ressurser til samhandling mellom bispekollegium og kirkebyråkrati. Kontakt med politikere skulle dessuten utgjøre en vesentlig del av stillingen.

For regjeringen, som står samlet bak avgjørelsen, synes det å ha vært viktigere å stadfeste Nidaros sin plass i den 1000 år lange norske kirkehistorien og å styrke Trondheim som nasjonalt kirkesenter.

Reaksjonene på regjeringens overstyring av Kirkens organer er skarpe på kirkelig hold. Det er da også forstemmende at de samme politikerne som ivrer for en demokratiseringsprosess i kirken ikke respekterer utfallet når kirkedemokratiet vitterlig fungerer.

Vi har ingen sterke meninger om hvor den nye preses får sitt sete. Vårt anliggende er at det fremstår som respektløst at politikerne igjen overkjører og overprøver kirkens standpunkter. Gjennom vedtak fremsatte Stortinget for to år siden krav om at kirken skulle utvikle demokratiet. Da bør ikke demokratiske spilleregler settes til side så snart flertallet i kirkelige organer kommer til en annen konklusjon enn politikerne.