Barnefattigdommen har vokst over tiår og gjennom skiftende regjeringer. Samtidig som Norge har fått rekordmange milliardærer, lever flere barn i fattige familier enn før.Den samme utviklingen som gjelder i hele landet, ser vi også dessverre her i Kristiansand. Det var sterkt å lese i KRSby for ikke lenge siden om Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder somhar åpnet ny butikk. Der kunne vi lese om en familie som ikke hadde mat, der en gutt sa da de fikk en pizza grandiosa: «Oi, har vi råd til pizza?». Det er dessverre ikkeet enestående tilfelle i byen vår.

Bekjempe barnefattigdom

Arbeid er den viktigste veien ut av fattigdom. Derfor må vi både bekjempe den økende ledigheten og sikre at flere får mulighet til å delta i arbeidslivet. Samtidig må vi styrke de omfordelende ordningene vi vet virker.

Et av de mest målrettede tiltakene for å bekjempe barnefattigdom, ifølge Fordelingsutvalget, er å øke barnetrygden. Men barnetrygden har stått stille siden 1996. Den har ikke en gang blitt prisjustert. Barnetrygden betyr aller mest for dem som har aller minst. Et illustrerende eksempel er at om barnetrygden hadde blitt prisjustert fra 1996, ville 18.000 færre barn levd i fattige familier.

Les også :

Les også :

Det kommer stadig forslag om å fjerne eller behovsprøve barnetrygden. Dette økt barnefattigdommen kraftig. Hvis barnetrygden blir fjernet vil en familie med to barn miste over 23.000 kroner i året. Hvis barnetrygden blir behovsprøvd og bare går til de fattigste, skaper man en fattigdomsfelle siden man da vil miste barnetrygden når man går ut i jobb. Det er en styrke ved barnetrygden at den er uavhengig av inntekt. Behovsprøving er et angrep på arbeidslinjen.

Økt barnetrygd

Et vanlig argument for behovsprøving av barnetrygden er at de med høy inntekt også får barnetrygd. Men hvis man mener dette er et problem, er det et langt bedre alternativ å øke skattene for de med høyest inntekt. Det vil være langt mer omfordelende. På den måten unngår man også å erstatte den universelle barnetrygden med en sterkt byråkratisk ordning hvor barnetrygden ender opp som en markør på fattigdom.

Økt barnetrygd vil redusere barnefattigdommen. Å investere i barnehager og skole er likevel det aller viktigste vi kan gjøre for å hindre at dagens fattige barn blir morgendagens fattige voksne. Gratis kjernetid i barnehagene i områder med sosiale utfordringer, en heldagsskole med flere lærere, gratis sunn skolemat og fysisk aktivitet, handler om å investere i oppveksten for alle barn i Norge og her i byen. Men det vil særlig komme dem som har det vanskeligst til gode. Kampen mot barnefattigdom og for en skole som ser alle barn, er langt viktigere enn nye, store skattekutt. Kristiansand SV mener det er selvsagt at de som har mest må bidra mest. Derfor vil vi ha et mer omfordelende skattesystem med mindre skatt på arbeid, og mer skatt på formue, arv og eiendom. Valget neste høst handler om vi skal fortsette en utvikling mot et forskjellssamfunn i Norge ogKristiansand, der flere og flere havner utenfor, eller om vi skal fordele rettferdig og investere i fellesskapet her i landet og byen vår.