Etter flere års intense forhandlinger klarte regjeringen onsdag å presentere en felles klimamelding. Til tross for at blant andre statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjentatte ganger har presisert at klimatrusselen er vår tids fremste utfordring, satt enigheten om hvilke tiltak bør gjennomføres åpenbart langt inne.

Klimameldingens viktigste prinsipp er at to tredeler av utslippskuttene skal tas på hjemmebane. Det er en viktig avklaring. Både SV, Sp og klimaopposisjonen i Ap fortjener ros for å ha presset Stoltenberg til å godta dette standpunktet. Det er en dårlig bevart hemmelighet at statsministeren, i allianse med LO, lenge var svært skeptisk.

For å nå det ambisiøse kuttmålet på hjemmebane lanserer regjeringen en rekke tiltak. Blant de viktigste er opprettelsen av et klimafond der avkastningen skal brukes til utvikling av klimavennlig teknologi. Dette er tanker ikke minst Alf Holmelid (SV) har jobbet aktivt med i flere år.

Både SV, Sp og klimaopposisjonen i Ap fortjener ros.

I tillegg vil regjeringen øke CO2-avgiften for olje— og gassindustrien, bruke mer penger på bygging av jernbane samt sykkel- og gangveier. Det blir også strengere krav til isolering av hus, incentiver for å få huseiere til å kvitte seg med forurensende oljekjeler og mer penger til skogplanting.

Alle disse er gode og viktige tiltak. Likevel gjenstår mange spørsmål. For det første om tiltakene faktisk blir gjennomført. Ikke minst miljøhistorien er full av eksempler på gode intensjoner som har forblitt nettopp det. For det andre er det helt åpent om tiltakene, hvis de gjennomføres, vil være tilstrekkelige til å føre til de ønskede utslippsreduksjonene.

For det tredje er det et spørsmål om en eventuelt ny regjering vil videreføre dem. Skal vi legge dagens meningsmålinger til grunn, er sannsynligheten stor for et regjeringsskifte neste høst. Og for at Frp blir en del av et nytt mannskap. Sterke krefter i dette partiet mener det ikke er behov for å gjennomføre klimatiltak overhodet.

I så henseende er det interessant at Høyre allerede har invitert regjeringen til et forlik. Den invitasjonen bør regjeringen ta i mot. Et slikt forlik vil være den beste garantien mot at Frp får gjennomslag på klimapolitikken i en eventuelt ny regjering.