Utdanningen av journalister til norske medier ved høyskolen er forankret i to verdidokumenter som vi oppfatter som ganske selsomme aktstykker i en utdanning som skal utdanne til et uavhengig, kritisk og fritt yrke

Både norsk og internasjonal presseetikk forutsetter at journalistikk er et yrke som skal forsvare mangfold, avdekke diskriminering og være sannhetssøkende uansett hvor ubehagelig det måtte være for åndelige eller verdslige makthavere.

I Vær Varsom-plakatens faneparagraf er dette fastslått ved følgende formulering: «Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre».

Å nekte skilte, samboere og homofile samboere å arbeide ved høyskolen, er et yrkesforbud som etter vår mening er et diskriminerende overgrep mot disse gruppene, som er i strid med journalistikkens grunnleggende etikk.

Når høyskolen påberoper seg arbeidsmiljølovens unntaksbestemmelser som åpner for diskriminering i spesielle tilfeller, radbrekker de etter vår mening loven. Loven åpner for forskjellsbehandling som har et «saklig formål» og som er «nødvendig for utøvelsen av arbeid eller yrke». Og når det gjelder forskjellsbehandling på grunn av homofili, åpnes det for diskriminering der det er stilt «særlige krav ut fra stillingens karakter eller formålet for vedkommende arbeidsgivers virksomhet».

Formålet for Mediehøgskolen Gimlekollen er å utdanne journalister til norske medier. Ikke til spesielle livssynsorganer, men til hele medie-Norge. Diskriminering av homofile, samboere, skilte og kvinner som har gjennomført abort har derfor ikke noe saklig formål som er nødvendig for utøvelsen av lærergjerningen på en journalistutdanning.

Det er ikke tale om å utdanne menighetsarbeidere som skal ut å forkynne Norsk Luthers Misjonssambands bibelsyn, men journalister som skal ha opplæring i fag som medieetikk, pressejus, samfunnskunnskap, norsk språk og journalistiske metoder.

Under enhver omstendighet må høyskolens tolkning av arbeidsmiljøloven på dette punkt være i strid med Stortingets intensjoner med lovbestemmelsen.

At rektor Hans Aage Gravås i et innlegg i gårsdagens avis stiller seg undrende til Fædrelandsvennen interesse for høyskolens diskrimineringspraksis, forteller dessverre mer om rektorens manglende medieforståelse enn om Fædrelandsvennens nyhetsjournalistikk.