Sist lørdag avdekket Dagens Næringsliv et system innenfor dagligvarehandelen med klare mafiøse trekk. Et system som et av ofrene for matvarekjedenes brutale grådighet ikke nøler med å kalle korrupt.

Gjennom et finurlig system av bonuser og rabatter fra matvareprodusentene håver matvarekjedene og deres eiere inn milliarder av kroner for at produsentene skal få lov til å selge sine varer i kjedebutikkene.

Ordningene er forsøkt skjult i pengeoverføringer med fantasifulle navn. Men realiteten i dette er at matvarekjedene forlanger store penger for at matvareprodusentene skal få adgang til deres butikkhyller. Penger som ikke kommer forbrukerne til gode i form av lavere matvarepriser, men som går rett i lommene på matvarekjedenes eiere.

Det er derfor ikke tilfeldig at en forsker som kjenner forholdene stiller spørsmål ved om kjedene egentlig ikke tjener penger på å selge matvarer, men på kjøpe dem.

Dette er trolig en sterkt medvirkende årsak til at norske matvarer hører til verdens dyreste. Økonomer mener at matvareprisene i Norge kunne blitt redusert med opp til 20 prosent dersom det var reell konkurranse. En konkurranse som altså synes å være totalt fraværende i norsk dagligvarehandel.

Vi finner det underlig at et slikt konkurransefiendtlig system er forenlig med norsk konkurranselovgivning, som brukes aktivt på alle andre områder av det kommersielle samfunnslivet — fra byggevarebransjen til lufttransport og kraftproduksjon.

I hvert fall må det være lovstridig dersom matvareprodusentene angivelig også betaler kjedene for å holde konkurrenter ute.

Det lukter ikke godt av norsk dagligvarebransje, og det er derfor på sin plass at moderniseringsminister Morten A. Meyer reagerer raskt og vil iverksette en egen granskning av dagligvarekjedene, og at konkurransedirektør Knut Eggum Johansen setter sine folk på saken.

Men det må være tillatt å spørre hvorfor det måtte et avisoppslag til før de ansvarlige myndighetene reagerer. Det er prisverdig nok at Konkurransetilsynet fingransker flybillettprisene, men det er langt viktigere for de fleste av oss at de holder et våkent øye med vårt daglige brød.