SYKEFRAVÆRET I omsorgssektoren i Kristiansand er så høyt at det truer kvaliteten på tjenestetilbudet. Omfattende og dyrt vikarbruk sprenger budsjettene. Samtidig står mange stillinger ubesatt, og det øker belastningen og arbeidspresset på dem som er i jobb.

Det var store forventninger til ”Prosjekt heltid” da det ble introdusert i Kristiansand for et års tid siden. Svært mange omsorgsarbeidere var på deltid. Ved å øke stillingsbrøken og grunnbemanningen trodde man at sykefraværet ville bli redusert. Så viser det seg at fraværet er aller høyest blant ansatte i heltidsprosjektet. Og at langtidsfraværet er den største utfordringen.

Nina Bjørke, enhetslederen ved Vågsbygdtunet, mener det er for lett å bli sykmeldt, og hun kritiserer legene. En slik generell mistanke om at legene er for slepphendte med sykemeldinger, kan lett føre til en urettmessig uthenging og stigmatisering av den sykmeldte. Løsningen på sykefraværsproblemet ligger neppe i å jakte på syndebukker.

VI TROR MER PÅ tettere oppfølging av den sykmeldte og samarbeid mellom arbeidsgiver, lege og Nav for å få den sykmeldte raskere tilbake i jobb. Hvis det er riktig som Bjørke uttaler i Fædrelandsvennen lørdag — at det er vanskelig å få på plass et slikt samarbeid - er det her innsatsen må skjerpes.

Nå er ikke Kristiansand kommune noe unntak når det gjelder mangel på oppfølging. Over hele landet er erfaringene de samme. Aftenposten skriver lørdag at Nav ikke makter å gjøre sin del av jobben. Oppfølgingsplaner sendes inn for bare halvparten av de sykmeldte, og det gjennomføres såkalte dialogmøter for bare rundt 20 prosent etter 12 ukers sykemelding.

For to år siden økte sykefraværet så dramatisk at regjeringen foreslo en rekke tiltak for å få ned fraværet. Ifølge Aftenposten var sykefraværet i vår like høyt som da regjeringen slo alarm. Det betyr at tiltakene har vært uten målbar effekt.

BEDRIFTER OG KOMMUNER som tar oppfølgingen av sykmeldte på alvor har høstet gode erfaringer. Derfor er det grunn til å tro at gevinsten ligger her også for Kristiansand kommune. Ansvaret for å få dette til hviler på både Nav, arbeidsgiver, lege, bedriftshelsetjeneste og den sykmeldte. Med tanke på at antallet eldre og hjelpetrengende øker kraftig å årene som kommer, er det nødvendig å få ned sykefraværet i omsorgssektoren for å opprettholde et tilfredsstillende tjenestetilbud.