Det er selvsagt Oslo Børs vi snakker om og investorenes tunge dager. På få dager har børsene over hele verden falt. Oslo Børs mest av dem alle. Fem prosent ned på en dag og næringslivsredaksjonene tar fram den svarteste av krystallkulene og lar dommedagsprofetene herje fritt i spaltene.

Panikkslagent vil vi kalle det.

Visst har «korreksjonen» vært kraftig. Visst er det lenge siden børsen har falt like raskt, men det er langt fram til krakket i 1987 da børsen falt 20 prosent på eneste dag — nå falt den 17-18 prosent på fire dager.

I går steg den imidlertid igjen, og vi får anta at kapitalkommentatorene nå puster lettet ut og beroliger de pengesterke med at faren er over. I alle fall midlertidig.

Det er grunn til å minne om at Oslo Børs har steget med rundt 300 prosent på to-tre år. At «fallet» som nå skaper overskrifter, for de aller, aller fleste av selskapene fortsatt er en stigning og verdiøkning dersom man regner fra årets begynnelse - og enda større stigning dersom vi regner fra oppturens begynnelse i februar 2003. Det er frykten som driver aksjemarkedet nedover, men også en risikoaversjon. Investorer er mer forsiktige med å ta risiko. Rasmussen-gruppen er et godt eksempel på det siste. I dagens avis forteller Dag Rasmussen at de nå har en milliard kroner i banken - klare til å slå til dersom porteføljeforvalterne lukter at bunnen er nådd. Men at veksten avtar er langt fra det samme som at vi er på vei inn i langvarig lavkonjunktur.

Så mye som en tredjedel av veksten den siste tiden, tilskrives verdiøkningen på Hydro og Statoil. Det betyr at det er oljeprisen som av de viktigste driverne på Oslo Børs.

I fjor lå oljeprisen på et snitt på rundt 50 dollar fatet. Mandag ble Brent Blend solgt til knappe 78 dollar for å stige igjen i går.

Vollvik, Røkke og de andre milliardærene som har tapt noen lystbåtekvivalenter de siste dagene, får ha oss unnskyldt, men vi tror ikke dette er så farlig. Sentralbanksjef Svein Gjedrem er en sindig mann. Han er ikke bekymret for børsfallet. Et fall i boligprisene vil ha mer direkte betydning for norsk økonomi enn fallet i aksjekursene på Oslo Børs.