Presset fra SVs partiorganisasjon og grasrot var så massivt at et kompromiss også ble umulig for partiets representanter i regjeringen. Selv om kompromisset ikke nevnte aldersgrense eksplisitt, var oppfatningen i SV-organisasjonen at krav til flere års utdanning/arbeid i realiteten var det samme som å fastsette aldersgrense.

Det er åpenbart en grunnleggende mistro i SV til hva Ap egentlig ønsker. Mange i SV mistenker at Aps hensikter ikke først og fremst er å bekjempe tvangsekteskap, men å begrense innvandringen. Spørsmålet blir nå hvor effektive de virkemidlene regjeringen kommer opp med blir for å hindre tvangsgifte.

DET ER MULIG å ha forståelse for SVs argumentasjon om at en aldersgrense kan virke diskriminerende. Samtidig er det et faktum at nettopp fraværet av en slik grense gjør det lettere å arrangere tvangsekteskap — et uvesen vårt samfunn må komme til livs.

Mange kvinner giftes bort mot sin vilje. Ofte i svært ung alder. Vi antar at SV, som er svært fokusert på kvinnefrigjøring og kvinners rettigheter, har vurdert dette grundig, og at partiet innser at det er et betydelig og voksende problem. Når konklusjonen likevel blir nei til et effektivt virkemiddel for å bekjempe tvangsekteskap, påtar partiet seg et stort ansvar.

Det uheldige med avgjørelsen er at det i opinionen kan feste seg et inntrykk av at regjeringen ikke er villig til restriktive tiltak for å stoppe praksisen med tvangsekteskap. I befolkningen mener over 70 prosent at vi bør ha aldersgrense for henteekteskap. Blant minoritetsungdom er det også stor oppslutning om aldersgrense.

TVANGSEKTESKAP er kulturelt betinget, og sterkt rotfestet i enkelte innvandrermiljøer. Regjeringen hadde en mulighet til å gi en håndsrekning til unge som utsettes for sterkt press for å gifte seg med en familien har valgt fra opprinnelseslandet. Både for den enkeltes rettigheter og for integreringen er det å beklage at SV klarte å tvinge regjeringen i kne.