Det foregår for tiden en «energirevolusjon» i Europa. Det er klimautfordringene som gjør dette nødvendig. Målet er å finne andre løsninger for å sikre vår levestandard og våre energibehov. Nok tilgang på energi er viktig, men det er ikke likegyldig hvordan energien produseres og anvendes. Atomkraften er akkurat i det siste blitt mye mindre aktuelt. Vindmøllene som mange i EU har valgt å satse på, har den ulempe ved seg at de produserer kraft bare når det blåser.

Spørsmål som nå blir stilt i EU, er om norsk vannkraft kan fungere som et «lagringsbatteri» for vindkraften. En slik kobling vil medføre betydelige endringer i måten vi nå forvalter våre naturressurser på. Å gjøre Vest-Agder til en viktig brikke i EUs lavutslippssamfunn er positivt, men det må ikke gjøres ved en rasering av vår natur som fører til reduksjon av kommunale inntekter og nedbygging av vår industri. Det er derfor viktig at lokale og regional politikere står sammen for å ivareta felles interesser.

26.05.11 kunne Fædrelandsvennen melde at «Sørlandet kan bli Europas kraftbatteri». Bakgrunnen for karakteristikken er at store mengder planlagt ny fornybar kraft i EU ikke alltid vil være tilgjengelig når det er bruk for den. Leder for energi i Europakommisjonen, Marie Donnelly, mener at den største utfordringen for EU ligger i Nordsjø-området hvor 50 % av all planlagt vindkraftproduksjon vil komme de nærmeste tiårene. Vest-Agders rolle kan i den sammenhengen være å importere og lagre kraft i våre vannmagasiner når det blåser på kontinentet, og produsere kraft når det er det er vindstille.

At naturressursene i Vest-Agder kan være viktige for å oppfylle globale klimamål er positivt. Men da må vi passe på at forvaltningen av disse ressursene blir gjort på en måte som gir positive regionale og lokale ringvirkninger. Det er ikke uten grunn at kommunene (ved Sirdals ordfører Thor Jørgen Tjørhom til Fædrelandsvennen 30.05.11) og industrien (Norsk Industris Stein Lier Hansen i Fædrelandsvennen 27,05.11) stiller spørsmål om konsekvensene ved å gjøre Vest-Agder til EUs kraftbatteri.

Sørlandet kan spille en viktig rolle for at EU skal nå sine ambisiøse klimamål. Rent praktisk vil imidlertid etableringen av et kraftbatteri i Vest-Agder være problematisk fordi det i dag ikke finnes rammevilkår som er utformet for denne typen investeringer. Et kraftbatteri vil kreve nye kraftkabler, nye kraftlinjer og store investeringer i vannkraften. Det er da avgjørende at den økonomiske og klimamessige verdi som våre naturressurser representerer, gir positive lokale— og regionale ringvirkninger.

Slik det ser ut i dag, er det ingen andre enn kommunene og fylkeskommunen som vil måtte påse at utformingen av disse nye rammevilkårene gir slike positive ringvirkninger. Nasjonale og internasjonale politiske/økonomiske interesser vil i liten grad ta disse hensynene. Derfor er det avgjørende viktig å etablere et sterkt regionalt politisk samarbeid om disse spørsmålene.

I Regionplan Agder 2020 står det: «Økt satsing i EU på fornybar kraft fra f.eks. vind og sol vil gjøre utbygging og distribusjon av klimavennlig regulerbar kraft i Agder verdifull. Dette gjør at Agder blir viktig for å oppfylle globale klimareduksjoner.» En slik formulering forplikter. Derfor har også fylkesutvalget i Vest-Agder enstemmig gitt uttrykk for prinsipiell støtte til EUs visjon om et klimanøytralt kraftsystem i Europa.

Dessuten står det i Regionplanen: «Et av Sørlandets viktigste bidrag til fremtidens lavutslippssamfunn vil være industriens evne til å utvikle og produsere mer energieffektivt og med lave klimautslipp.»

De varer vår industri produserer, vil det være et stort behov for i fremtidens lavutslippssamfunn. Varer som silisium og aluminium er i dag viktige elementer til at Vest-Agder fortsatt, i særklasse, er Norges største eksportfylke når det gjelder industrielle varer.

Det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom det å være et kraftbatteri for et klimavennlig EU, og samtidig levere viktige varer til fremtidens lavutslippssamfunn. Vi som bor og lever i dette fylket, må påse at både industrien og vannkraften får rammevilkår som gjør at Vest-Agder kan ta en slik posisjon i fremtidens globale klimasamfunn.

Vest-Agder er ikke alene om å bli påvirket av EUs energirevolusjon. Spesielt Rogaland, men også Aust-Agder og Hordaland, vil være fylker som vil merke endringene som nå skjer. Det er viktig at lokale og regionale politikere engasjerer seg. Det er viktig at vi fra Sørvestlandet står samlet for en klimasatsing som er bra for Europa og verden, men som også vil komme våre innbyggere og vår industri til gode.