Flom og oversvømmelser, skader på eiendom og økt beredskap for å minimere farer for liv og helse samt kostnader som følge av ekstremvær er noen av virkningene. I tidligere årtier minnes vi satsning på «miljøbyen Kristiansand» som ga gode resultater i form av kildesortering (her var vi svært tidlig ute), en del tilrettelegging for sykkel og rensing av elver og strandlinjer. I alt for mange tiår gikk det ikke an å fiske i Otra eller bade i sjøen fra byen. Nå har vi en knallgod lakseelv, og koser oss på Bystranda en sommerdag. Dette er til glede både for byens innbyggere og tilreisende, og skaper inntekter og økt livskvalitet.

Klimakrisen handler både om lokale og globale forhold. Med jevne mellomrom samler skolebarn i Kristiansand inn penger til vennskapsbyen Rajshahi i Bangladesh. Bangladesh blir allerede — på grunn av beliggenheten - sterkt rammet av flom. Med økt vannstand i verdenshavene vil Bangladesh bli mye hardere rammet i vår nærmeste fremtid. I tillegg til å samle inn penger, bør vi også skjenke verdens fattige en tanke når vi forurenser - enten det er i form av flyreiser, unødig bilkjøring eller overflødig konsum. Forurensningskostnadene bæres ikke nødvendigvis av de som har råd til å bøte på følgene, det er gjerne de som har minst fra før, som må lide mest.

Vann og avløpsnettet

Her i Kristiansand tar vår egen klimavirkelighet indirekte form blant annet av storsatsing på vann- og avløpsnettet, som uttrykt i forslag til budsjett og handlingsprogram for 2016-2019: «Det satses videre på Klimabyen ved å investere 766 mill. kr innen vann og avløpsområdet.» Økte nedbørsmengder, og større hyppighet av virkelig voldsomme regnskyll nødvendiggjør bedre infrastruktur for at ikke havnebyen Kristiansand skal lide for stor overlast. Fra miljøby til klimaby - nye utfordringer fordrer nytenkning.

Et villere og verre vær vil berøre oss alle, og klimatoppmøtet i Paris blir høyst sannsynlig et møte med skademinimering som tema. Vi har alt sluppet ut så store mengder CO2 at smeltende poler, forsvinnende isbjørn og hyppigere ekstremvær er en realitet vi må forholde oss til. Det kan være fristende å tenke at det alt er for sent, at høyere makter vil ordne opp, eller at jeg som enkeltindivid ikke kan bidra. Denne typen skjebnetung tankegang vil Miljøpartiet De Grønne - blant mange andre klima- og miljøbevisste partier, grupper og organisasjoner - til livs, ved å sette fokus på hvordan du og jeg og alle vi sammen kan snu utviklingen i positiv retning.

Ferie i nærmiljøet

Vi nordmenn har opplevd en økning i levestandard og privat konsum uten sidestykke i aller nyeste tid. Endring av retning for utslippsutviklingen i samfunnet handler ikke om å finne frem strieskjorte, spise turnips året rundt og aldri ha det gøy. Tvert i mot handler det om å skape en ny virkelighet der grønne jobber og grønn livsstil står i fokus - gjerne ved å tenke helt nytt. Kanskje ferieturen med fly i år kan byttes ut med gode opplevelser i nærmiljøet eller en togtur med Bergensbanen? Kanskje det går an å vente litt med å bytte mobilen til ny modell? Kanskje vi kan spise kjøtt litt sjeldnere, fisk og grønnsaker litt oftere?

Lørdag 28.11 går klimamarsjen av stabelen i Kristiansand og mange andre steder i verden. Kravene om at Norge må kutte utslipp, at det må skapes grønne arbeidsplasser nå som vi så smått ser slutten på oljealderen, og at de fattige ikke skal lide for de rike landenes utslipp, er både rettferdige og fornuftige. Klimamarsjen 2015 er en god anledning til å vise at vi bryr oss, at det nytter og at vi er mange. Vel møtt!