KrFs Kjell Ingolf Ropstad vil ta opp igjen diskusjonen om å bygge to fengsler med 150 plasser hver på Agder, i stedet for ett stort med 300 plasser. Foto: Tormod Flem Vegge

Det gjorde vi fordi vi fikk viktige gjennomslag for et bedre og mer inkluderende arbeidsliv. Det blir nemlig ikke mer søndagsarbeid, regelen forblir at man maks kan arbeide 13 søndager i løpet av et halvt år. Regelen blir fortsatt at man må ha fri i gjennomsnitt minst hver andre søndag. Men man får en mulighet til å avtale med sin arbeidsgiver om å jobbe tre søndager på rad dersom man ønsker, mot to søndager på rad i dag. For KrF er det viktig at færrest mulig skal måtte arbeide helger og man må da huske at som regel jobber man enda mindre, og flere har for eksempel tariffavtale på at de kun skal jobbe hver tredje helg. Når man da ser at alternativet var at regjeringen hadde fått gjennom for sitt forslag om å endre loven til at det i utgangspunktet skulle bli tillatt å arbeide på søndagen samt at man skulle kunne arbeide fem søndager på rad, er vårt gjennomslag viktig.

Sterke begrensninger

I avtalen har KrF også akseptert en generell adgang til midlertidige ansettelser med sterke begrensninger. Man kan kun være midlertidig ansatt på generelt grunnlag i 12 måneder og etter det må arbeidsgiver enten ansette arbeidstaker fast, ansette i vikariat eller få en karantene fra å ansette noen midlertidig på generelt grunnlag i 12 måneder. Blir man ansatt midlertidig på annet grunnlag vil man ha krav om fast ansettelse allerede etter tre år. I tillegg skal vi redusere bruken av midlertidighet i staten (i dag er ca 6 prosent midlertidig ansatt i det private, men hele 11,5 prosent i offentlig sektor). Totalt kan det dermed bli mindre bruk av midlertidighet, ikke minst fordi vi sikrer en rett på fast jobb innen tre år, mot fire som i dag. Generell adgang skal også evalueres, og fungerer det ikke, vil vi reversere det. Denne pakken kan sikre mulighet for bedrifter og ansatte til å prøve seg ut, samtidig som man raskere får rett på fast ansettelse.

Familievennlig arbeidsliv

KrF ønsker et mer fleksibelt og familievennlig arbeidsliv. Derfor er vi glad for at det blir mer frihet til å avtale at man kan jobbe mer i noen perioder for å ta ut mer fri i andre perioder. Gjennom avtalen fikk vi ut alt som går på at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker å jobbe mer, vi har kun støttet endringer som gir mulighet til å avtale mer fleksibel arbeidstid. Samtidig ligger de årlige rammene fast, det er kun over perioder man kan jobbe mer enn i dag, men da må det altså kompenseres med mer fri senere.

I tillegg har vi fått styrket varslernes vern. Den siste tiden har vist viktigheten av at varslere blir lyttet til. Monika-saken i Hordaland, og også Fritt-ord prisen til to varslere viser at de må tas på alvor.

Inkludere flere

KrF har et stort engasjement for å inkludere flere i arbeid. Derfor er vi glade for at vi sikrer flere tiltaksplasser for mennesker med nedsatt arbeidsevne slik at de får den arbeidstreningen og utdanningen de trenger for å komme tilbake i jobb. Det blir forenklet tiltaksstruktur, mer bruk av lønnstilskudd slik at arbeidsgiver får dekket deler av lønnen til de som prøver å komme tilbake i arbeid, og vi får inkluderingstilskudd til arbeidsgiver for å tilrettelegge på arbeidsplassen for dem som trenger det.

Da var dilemmaet vårt, skulle vi stemme mot det vi var mot, og for det vi var for — og la stortingsflertallet med Venstre, Frp og Høyre inngå en avtale som vi er mer uenige i, eller skulle vi inngå et kompromiss der vi fikk viktige gjennomslag. Vi valgte viktige gjennomslag, og jeg er trygg på at vi valgte rett og at det gir et bedre og mer inkluderende arbeidsliv enn alternativet