Robert Eriksson taler varmt om fleksibilitet, og om å bruke midlertidighet som døråpner. Men fleksibiliteten, og mulighetene, han etterlyser er allerede svært godt ivaretatt i dagens arbeidsmiljølov. Det kan derfor ikke være den minste tvil om at det egentlige målet er å vingeklippe fagforeningene å gi større makt til arbeidsgiverne.

Midlertidige stillinger

Med en slik politikk vil færre nyte godt av tryggheten ved å være fast ansatt. Forskning fra andre land, hvor det er åpnet opp for det, viser at andelen midlertidig ansatte øker på bekostning av faste ansatte. Se f.

eks til Sverige, hvor 45,6 prosent av de unge nå arbeider i midlertidige stillinger. Et resultat av en liberaliseringspolitikk lik den regjeringen nå ønsker gjennomslag for. De legger nå til rette for et delt arbeidsmarked, hvor et B-lag skal kunne henvises til å ansettes for korte perioder etter behov, basert på arbeidsgivers uforutsigbare nåde. Et slikt tilknytningsforhold gir manglende forutsigbarhet i forhold til jobb og inntekt. Som igjen betyr vansker med å få boliglån, og gjør flere avhengig av økonomisk hjelp. Hvor familieplanlegging vanskeliggjøres, og mange utsetter det med å få barn, i påvente av tryggheten som en fast jobb gir.

Søndagsarbeid

Med søndagsarbeid og utvidet normalarbeidstid får vi en forringelse av dagens arbeidsvilkår. Åpnes det for søndagsarbeid økes presset på at flere vil måtte jobbe når andre har fri. I ytterste konsekvens kan det bety at søndagsarbeid etter hvert blir regelen og ikke unntaket. Har vi behov for det, og er det virkelig det vi ønsker? Ser vi på forslaget om utvidet normalarbeidstid så innebærer det bl.a. at vi må arbeide flere timer til vanlig lønn før vi har krav på overtidsbetaling. I tillegg foreslås det å øke grensen for pålagt overtid fra 10 til 12 timer i uka, og fra 25 til 30 timer per mnd. Det skal ikke stor fantasi til for se hvordan disse forslagene vil gripe negativt inn i forhold til både fritid og familieliv.

Det alvorligste er at regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven medfører at vi vil få et arbeidsliv som bidrar til større sosiale forskjeller. Til tross for at nyere forskning viser hvordan en likere fordeling påvirker alt fra levealder til skoleprestasjoner. Møt opp på torget onsdag 28. januar kl. 14.00 — 16.00, og si et klart nei til rasering av arbeidsmiljøloven.