Butikkene lokker tilsynelatende med superrabatt. Men hvem betaler prisen for forbruksfesten?

En fersk rapport fra China Labor Watch og Framtiden i våre hender avslører grov utnyttelse av arbeiderne som produserer Apples nye iPhone 6s. De jobber 60-80 timer overtid hver måned. Det fordi 15 kroner timen ikke er nok å leve av. Sikkerheten på fabrikken er elendig. Og etter tolv timers arbeidsdag må arbeiderne presse seg inn på overfylte sovesaler. Der rekker de en kort blund før de grytidlig må opp igjen.

Uverdige arbeidsforhold

Tilfellet Apple føyer seg inn i en lang rekke avsløringer som viser uverdige arbeidsforhold i produksjonen av mat, sko, klær og elektronikk. Store globale merkevarekjeder kjøper sine produkter fra produsentland som Kina, Bangladesh og Kambodsja. Disse kjedene har makt både til å øke lønningene og til å bedre arbeidsforholdene, men mangler moral og vilje til å gjøre endringer.

Undersøkelser viser at norske forbrukere ønsker seg varer som er produsert under gode arbeidsforhold. Men i butikkene står vi rådville uten annen informasjon enn pris på etiketten. Derfor arbeider Framtiden i våre hender for å få Stortinget til å vedta en etikklov. En lov som pålegger selskapene å gi informasjon til kunder og organisasjoner om hvordan varene deres er produsert. Har arbeiderne en levelig lønn, et sikkert arbeidsmiljø og rett til å organisere seg?

Den lille, undertrykte jenta

I lys av dette kan vi ikke unngå å nevne planen om ytterligere et kjøpesenter i Agder. Plassert ute i ingenmannsland, strategisk plassert ved regionens nye motorvei mellom Kristiansand og Lillesand, foreligger planene om det nye outlet-senteret for salg av ekstra billige klær og sko. Vi snakker om varekategorier som faktisk ikke har steget i pris siden 1980. Som følge av dette kjøper nordmenn nær dobbelt så mye klær og sko i dag. Det burde med andre ord ikke være noen grunn til å fryse i vinter. Men hvem er det egentlig som har gjort våre klær og sko så billige? Det er ikke H&M, Lindex eller Bianco. Det er den lille, undertrykte jenta som jobber 12-timersskift for 4 kroner timen på tekstilfabrikken i Bangladesh.