Matmakt blir oftest benyttet i negativ forstand om de «store matvareprodusentene», vi som jobber i matvareindustrien kjenner oss ikke igjen i denne beskrivelsen. Det er ikke hos produsentene makten ligger.

Tøffere akkord

I mange sammenhenger informerer ledelsen oss om hvor makten er og at de ikke kan gi oss høyere lønn eller eierne større overskudd fordi Coop, Rema og Norges Gruppen krever tøffere akkord hver gang det forhandles om plass i butikken til de matvarene vi produserer. Dette gjør også at det å satse på arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien er vanskelig. Stadig press på priser og marginer skaper grobunn for dårlig betalte arbeidstakere og sosial dumping. Særlig ser vi dette innenfor fiskeri og kjøttindustrien. I de siste årene har også bryggerinæringen merket nedbemanning og nedleggelser.

Det er nå tre matvaregrossister tilbake i Norge etter at Konkurransetilsynet godkjente salg av ICA. For oss i matindustrien betyr det tre mulige steder å selge varene vi produserer. Dagens lovgivning gir ikke god nok beskyttelse mot misbruk av makt. Det kan bare en lov om god handelsskikk ta hånd om.

Enda mer makt

«Lov om god handelsskikk» lar vente på seg. Saken har ligget i Stortinget i lang tid og da den kom opp, ble den nedstemt den 12. februar 2015. Vi er redde for at imens vi venter på at regjeringen jobber videre med saken vil egendistribusjonen til Ringnes og Hansa Borg gå tapt. De tre gjenværende matgrossistene i Norge vil da tilegne seg enda mer makt i en allerede skjevt fordelt forhandlingssituasjon.

Vi vet at de fleste som jobber i matindustrien ikke våger å prate om de tre matvaregrossistene og den forretningspraksisen de har.

NRK Brennpunkt skal i sitt program den 17. mars vise oss deres tolkning av «matkrigen».

God fortjeneste

Matvaregrossistene Coop, Rema 1000 og Norges Gruppen tar ut god fortjeneste i mange ledd i verdikjeden, bla ved å ta betalt av produsentene for hylleplassering, noe som vi som forbrukere må betale for når vi handler «billig» i nærbutikken. Det eneste vi ønsker er at man fortsatt bevarer norsk matvareproduksjon og at kjedene ikke bruker makt for å få billige varer i hyllene. Norske matprodusenter produserer mat av høy klasse for det norske markedet. Skal vi forsette med dette bør lov om god handelskikk snarest innføres slik som andre land har gjort for lenge siden.