Og bare én av tre mener staten er best skikket til å ta seg av de eldre. Agder-tallene samsvarer med holdningene i resten av landet.

Undersøkelsen er i realiteten uttrykk for en massiv mistillit til det offentlige på et av kjerneområdene for stat og kommuner. Den enkelte borger skal ha trygghet for at man får den nødvendige omsorg når alderen krever det. Når et stort flertall ikke føler denne tryggheten, har politikere i ulike regjeringer sviktet grovt.

Det er åpenbart mange svært gode sider ved eldreomsorgen i både Agder-fylkene og resten av landet. De ansatte gjør en formidabel innsats for å dekke de eldres behov. Likevel er frykten for å falle utenfor de nødvendige behandlingstilbud forståelig. Altfor ofte ser og leser vi skrekkhistorier om eldre som ikke får den sykehjemsplassen de åpenbart trenger. Disse tilfellene utgjør sannsynligvis bare toppen av et isfjell, der de pårørende er ressurssterke nok til gå ut med historien i media.

Derfor er det utilstrekkelig når helse— og sosialsjef Lars Dahlen i Kristiansand sier at de aller fleste ifølge brukerundersøkelser sier at de får hjelp når de trenger det. Frykten for ikke være blant disse vil alltid være til stede så lenge et betydelig mindretall ikke får den hjelp de trenger.

Eldrebølgen slår inn over oss om få år. Fram mot år 2050 vil antall eldre fordobles. Omsorgen for de stadig flere innen denne gruppen som har behov for det, vil bli en av de aller største politiske utfordringene. Fremtidens eldreomsorg vil kreve langt større summer over offentlige budsjetter og langt flere hender. For å trekke flere arbeidstakere over i denne viktige sektoren vil jobbene måtte gjøres mer attraktive, noe som blant annet vil si høyere lønn.

Men eldrebølgen vil også kreve at politikerne setter sine ideologiske kjepphester på stallen. Fremst blant disse er de rødgrønnes aversjon mot å la private aktører slippe til i eldreomsorgen.