Nylig kunne vi berette at Sørlandet sykehus, Høgskolen i Agder, det statlige foretaket Medinnova og Sørlandets Teknologisenter har inngått et helt sett avtaler seg imellom. I dag rapporterer vi at Jan Otto Pedersen, direktøren for Sørlandets Teknologisenter, er valgt til leder for den nasjonale organisasjonen for «innovasjonsselskaper.» I valget ligger åpenbart en honnør til samlings— og koordineringsarbeidet blant næringshager, kunnskapsparker og lignende som er gjennomført på Agder - et arbeid som nettopp STS har stått sentralt i.

Avtaler er vel og bra. Viktigere er viljen til å dyrke fram, fange opp og videreutvikle gode ideer fra dyktige mennesker. Vi mener å ha observert en holdningsendring i så henseende de siste få årene. Sterkest er den nok kommet til uttrykk i teknologimiljøene i Grimstad og Arendal. Grimstads it-miljø ser ut til å være så robust at det har tålt Ericssons tilnærmede bortfall uten å forvitre. Og i Arendal merker vi oss med interesse at sykehusmiljøet har vært arnested for en rekke forretningsideer i krysningspunktet mellom helse og teknologi, flere av dem pleid fram av tålmodig kapital i Longum Park. Lengre vest i landsdelen ser vi at det spirer rundt industrien på Lista, og at kompetansemiljøet på Sjøsanden i Mandal har klart å dyrke fram sin egen livskraft.

I denne sammenheng er faktisk fraværet av en samlende kraft i landsdelhovedstaden Kristiansand like påfallende som andres suksess. Så får det vise seg om Kristiansand Kunnskapspark, som har ligget i tilnærmet dvale i flere år, snart kan våkne til live og bli en reell faktor i nyskapingsarbeidet. Alene på Gimlemoen bør det være atskillige ideer å ta fatt i, om miljøet der motiveres til å tenke praktisk anvendelse av teoretisk arbeid.

Sist lørdag markerte vi Bjarne Skeies sekstiårsdag i våre spalter. I den næringsklyngen som ikke hadde eksistert uten hans usedvanlige gründeregenskaper, telte vi 2500 arbeidsplasser direkte, uten å ta hensyn til ringvirkningene som følger med hver av dem.

Den unge ingeniørens utgangspunkt for over 30 år siden var teknologi, nærmere bestemt hydraulikk. Han hadde kraft til å sette ideene ut i livet og til å skape forretning og arbeidsplasser av dem. Noe STS fantes ikke.

Fremdeles er det enkeltpersoner og deres ideer det kommer an på. Men det er prisverdig at Sørlandets Teknologisenter, med sin tilgang på både privat og offentlig kapital, kan være med å legge forholdene til rette for at ideene skal overleve den første, kritiske fasen og blir til levedyktig butikk.

Dette er åpenbart mer enn bare nok en papirtiger.