Truslene i onsdagsavisen er så overdrevne at det er vanskelig å knytte lit til dem, særlig tatt i betraktning av at de samme partiene i skiftende konstellasjoner har hatt makt i Kristiansand i årevis. Det er bare de to siste valgperiodene Ap har hatt formell innflytelse i form av varaordførerverv i byen, og noe markant politisk skille har det ikke representert.

Det viktige skillet for Gundersen ser ut til å være at Frp for første gang er med i det politiske samarbeidet. Frykten hennes for et «kaldere samfunn» er ikke lett å rettferdiggjøre i lys av den politiske plattformen Frp i går ettermiddag var med på å legge fram.

I den grad partiets standpunkt i innvandrings— og kulturpolitikken skulle blitt dominerende, kunne Gundersen hatt rett i sin bekymring. Men som det politiske dokumentet viser, er det neppe stor grunn til å frykte at de andre partiene vil gi Frp albuerom til å dytte verken innvandrings- eller kulturpolitikken i en farefull retning.

I så henseende er det grunn til å minne om at de dominerende kreftene i den nye borgerlige alliansen i Kristiansand utgjøres av Høyre og KrF; partier med stor seriøsitet og sivilisatorisk ansvar, som for øvrig Ap selv har samarbeidet nært og godt med de siste åtte årene i kristiansandspolitikken.

Samfunnsviter Dag Ingvar Jacobsen sier i gårsdagens avis at norske politikere stort sett handler i tråd med ønsket til velgerne sine. Vi kan derfor regne med, og håpe på, at de borgerlige vil gjennomføre sine løfter om ta grep som skal få mer orden og styring på Kristiansand kommunes økonomi. Om det er ett budskap vi kan lese ut av valgresultatet, så er det at velgerne har gitt de borgerlige et tydelig mandat til å effektivisere driften av kommunens virksomhet.