Utvalget som næringsminister Trond Giske og kommunalminister Liv Signe Navarsete presenterte i Kristiansand består i hovedsak av de samme personene som går igjen i alle viktige utvalg i landsdelen. Selv om medlemmene både er dyktige og kompetente, kan en spørre seg hvor mye nytt og banebrytende som kan ventes av Sørlandsutvalget.

Bakteppet for at utvalget oppnevnes er den dystre levekårssituasjon i landsdelen, samt at Sørlandet føler seg lite lyttet til og tatt hensyn til av sentrale myndigheter. Et tilsvarende utvalg har tidligere vært oppnevnt for Nord-Norge.

Sørlandsutvalget har som mandat å beskrive og vurdere næringsrelevante forhold på Sørlandet. Det skal kartlegge behov og rammebetingelser for næringslivet på sentrale vekstområder i landsdelen og foreslå tiltak som kan styrke næringsutviklingen og verdiskapingen i regionen.

Gjennom mange år har blant andre NHO og organisasjonen Node sagt klart og tydelig at det viktigste for blomstring av Sørlandets næringsliv er å få europavei med topp kvalitet og en skikkelig utbygd flyplass med god frekvens. Dette må trolig bli blant de viktigste tiltakene dette nye utvalget også vil foreslå, i tillegg til forslag som går på kunnskapsutvikling både i og utenfor UiA, såkornmidler og prosjektstøtte til større og mindre utviklingstiltak.

Men likevel medfører opprettelsen av Sørlandsutvalget et håp om handling. Det nye i dagens situasjon er at regjeringen ved å opprette et slikt utvalg gjør seg moralsk forpliktet til å ta forslagene det kommer med på alvor.

To år får utvalget på seg til å komme med forslag til ny statlig innsats for næringslivet på Sørlandet; resultatene skal legges fram sommeren 2013. Dette er samme år som stortingsvalget, der sannsynligheten er stor for at de rød-grønne oppdragsgiverne av Sørlandsutvalget kan forsvinne fra regjeringskontorene.

Det betyr at det ligger et stort ansvar på dagens stortingspolitikere på Agder å sørge for at samtlige partier forplikter seg til å støtte forslagene i den kommende «Sørlandspakken».