Toget går nå, og jeg håper vi ikke blir stående igjen på perrongen slik at Nye Kristiansand mister ca 100 mill. kr i ekstraordinære statstilskudd og overføring av nye statlige arbeidsplasser.

Endringer i samfunnsutviklingen

Jeg synes det er underlig at folk ikke tar innover seg at det vil bli store endringer i samfunnsutviklingen i årene fremover. Bare i de siste årene har en stor del av kontakten i vårt samfunn blitt digitalisert med det resultat at ekspedisjonslokaler til banker, forsikringsselskaper, jernbanen forsvinner, og søknader til kommunene må også nå gjøres digitalt. Mange har sagt at toget går nå, og dette er riktig. Ved å si nei til Nye Kristiansand som vil tilfredsstille storbykravet på over 100.000 innbyggere, som gir ekstraordinære storbymidler (samme tilskuddstall som Stavanger får i 2016), samt stimuleringsmidler til kommunesammen-slåingen, vil vi miste ca 100 mill. kr i årlig tilskudd fra staten. Storbymidlene vil sannsynligvis være evig-varende og stimuleringsmidlene 15 — 20 år. I tillegg har regjeringen gitt signaler om at de store region-hovedstader vil få overført nye arbeidsoppgaver for staten, og å skaffe arbeidsplasser blir etter min mening den viktigste sak for regionen som skal erstatte nåværende fylker.

Når det gjelder økonomi innen Nye Kristiansand, så blir eiendomsskatten (utjevnes) diskutert. Men for kristiansandere så er det de årlige tusener i bompenger som betyr mest. Flere bommer skal det komme innen byen, og bompenger må vi fortsette å betale uavhengig av kommunesammenslåingen. Inntekter herfra skal gå til tiltak/veier som kommer hele distriktet til gode.

Reformen er overmoden

Fra forrige store kommunereform er andelen av landets befolkning som bor i kommuner med mer enn 15.000 innbyggere, økt fra 49 % til 70 %, fordelt på 82 kommuner, og den resterende del av befolkning er fordelt på 346 kommuner. Gjennomsnittsbefolkningen i disse kommuner er på ca 4500 innbyggere, hvorav Utsira kommune er den minste på 206 innbyggere. Dette viser at reformen er overmoden, og derfor vedtok et enstemmig Stortinget 9. juni 2015 kommunereformen. (Mindretallet i stortinget ønsket ikke tvang i forbindelse med gjennomføringen av reformen.) Stortingets enstemmig vedtak bør tas med i vurderingen i forbindelse med folkeavstemmingen. Identiteten til bostedet blir ikke endret ettersom man fortsatt vil si at man bor i Finsland, Nodeland, Lillesand, Høvåg osv., men sammen kan vi skape en storkommune alle kan bli stolt av sett i internasjonal sammenheng.

Godt valg med blikket rettet mot fremtiden.