Erna Solberg har skapt debatt i påsken. I et intervju med Bergens Tidende gikk Høyre-lederen hardt ut mot trygdesystemet, og krevde at det må stilles større krav til dem som mottar stønad. Solberg mener dagens system virker passiviserende.

Kommer Høyre til makten, vil Solberg innføre arbeidsplikt. Det betyr at det ikke er akseptabelt å si nei til jobber hvis den trygdede mener jobben ikke passer. Høyre-lederen mener også at kravet om å flytte dit en jobb befinner seg må praktiseres strengere.

Dette tankegodset har også dukket opp med ujevne mellomrom på den politiske venstresiden.

Reaksjonene har ikke uventet vært skarpe. SV, Senterungdommen og enkelte representanter for de trygdede er blant dem som avviser utspillet. Mens direktør for NAVs 19 fylkeskontorer, Bjørn Gudbjørgsrud, gir Solberg betinget støtte. Han mener Solberg "sier noen ting som er riktige", og at NAV må ta til seg denne kritikken. Han viser til at man i prinsippet kan kreve at en professor tar en ledig jobb på et lager, og åpner for at NAV bør praktisere slike regler strengere enn i dag.

Erna Solberg har reist en interessant debatt. Ikke minst alle som er opptatt av at vi skal ha en velfungerende velferdsstat bør være opptatt av at ordningene virker etter hensikten. Det vil si at de ikke passiviserer mottakerne, men hjelpere dem til igjen å kunne ta del i arbeidslivet.

Dette tankegodset har da også dukket opp med ujevne mellomrom på den politiske venstresiden. Bjarne Håkon Hanssen (Ap) lanserte et liknende forslag da han var arbeidsminister. Hanssen satte det på spissen ved å kreve at de trygdene kom seg opp om morgenen. I januar 2006 ba et SV-utvalg partiet om å utrede arbeidsplikt for folk som mottar dagpenger og andre trygdeytelser.

Også Ola Ødegaard, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne, mener det må tas grep. I en kronikk for et par år siden karakteriserte han det som "helt uakseptabelt" at en stor del av sosialhjelpsmottakerne ikke kommer i arbeid. Han mener det er avgjørende at det stilles krav til sosialhjelpsmottakere som er arbeidsdyktige.

Slike argumenter er vel verdt å lytte til. Enhver konstruktiv debatt som sikter mot at flere av dagens trygdede kommer i arbeid, bør hilses velkommen. Arbeidsplikt kan være ett slikt tiltak.