Ny kunnskap om konsekvensene for folkehelsen og lokalmiljøet bør også tilsi at vi nå må ta grep!

Rapporter fra Miljødirektoratet konkluderer med at tusenvis av nordmenn dør for tidlig på grunn av forurensning av luften som vi alle puster i. I tillegg til de menneskelige lidelsene som alvorlige luftveissykdommer, kreft og tidlig død fører med seg, har myndighetene beregnet de årlige samfunnskostnadene av forurenset luft til flere titalls milliarder kroner.

Total omstilling

sanntid.jpg Foto: Tore André Baardsen

Miljøvernminister Tine Sundtoft var i forrige uke usedvanlig tydelig på at vi skal gjennom en total omstilling av samfunnet . I denne omstillingen er økt satsing på kollektivtransport helt sentral: — Vi må planlegge byene i Agder slik at vi kan ta mer av trafikkveksten gjennom gange, sykkel eller kollektivtrafikk. Den omstillingen kommer og den blir enda tydeligere gjennom det vi nå legger frem , lød det krystallklare budskapet fra Sundtoft.Det er å håpe at vår gode miljøvernministers partifeller her på Sørlandet nå vil ta signalene på alvor. Eiendomsutviklere som satser i samsvar med vedtatte planer for lokalisering av næringsvirksomhet og boliger bør oppmuntres og belønnes. På samme vis som politikerne nå må utvise integritet og slutte å legge seg flate for spekulanter som satser i strid med disse føringene, med spekulative forventninger om at ettergivende politikerne vil la seg overtale til å lempe på miljøkravene!

Lokal luftforurensing

Transportsektoren står for en stor andel av både klimautslipp og lokal luftforurensning. I andre byer i Norge og i utlandet er man godt i gang med bruk av miljøvennlige busser. Dette bør vi også få til her på Sørlandet! Venstre har oppnådd mye med vårt engasjement for el-biler og landsstrøm til fergene. Nå er det busselskapenes tur til å levere. I årets budsjett har vi prioritert forsøk med alternativt drivstoff for bussene. Nå er vi veldig spent på konklusjonene i en rapport om miljøbusser som Agder kollektivtrafikk har bebudet. En slik modernisering av busstransporten vil være bra både for kloden vår og for menneskene som lever og arbeider i byer og boligfelt i landsdelen vår. Dette vil være et viktig bidrag på veien mot bedre folkehelse og mot det ambisiøse målet om 40 prosent kutt i klimautslippene innen 2030.