Bare Oslo og Østfold har flere rapporterte voldstilfeller mot kvinner enn Vest-Agder. Det viser en undersøkelse fra i fjor. Krisesenteret i Kristiansand opplyser at familievolden blir grovere, og at det oftere forekommer drapstrusler. Til nå i år har senteret mottatt 800 henvendelser.

Mens flere og flere kvinner og barn rammes av vold i familien, gjør kommunene i vårt fylke tilsynelatende lite for å forebygge og bremse utviklingen. Kari Henriksen, lederen for Ap-kvinnene i Vest-Agder, sendte for tre måneder siden brev til de 15 kommunene i fylket, og spurte om hvordan de arbeider med familievold. Bare tre har svart, og to av dem som har svart, har ikke noe eget apparat for oppfølging.

Responsen fra kommunene er nedslående, og at så få synes å bry seg med å svare på henvendelsen, kan tolkes som et uttrykk for at kommunene ikke anser arbeid mot familievold som viktig. I så fall er det på tide å handle. Vold i hjemmene er ikke et privat anliggende, men et problem som angår hele samfunnet. Mellom 15 og 20 prosent av alle norske kvinner utsettes for familievold. Flere konflikter ender med drap. Og barn påføres alvorlige lidelser, selv om de ikke blir direkte fysisk mishandlet.

Familievoldsakene er tragiske for dem som er direkte involvert. Samtidig koster de samfunnet store beløp. Grove anslag viser kostnader på 20 milliarder kroner i året. Verst av alt er likevel de menneskelige omkostningene og lidelsene. Problemet er så betydelig at det i aller høyeste grad må tas alvorlig, også av kommunene i vårt eget fylke.

Regjeringen har lagt fram en handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Planen fokuserer mye på familievoldens konsekvenser for barn. I planen heter det at «samarbeidskompetansen og kunnskapen i hjelpeapparatet skal styrkes». Det er åpenbart at det må legges større vekt på forebygging, og på at ofre sikres tilstrekkelig hjelp og beskyttelse. Behandlingstilbudet til voldsutøver må også bli bedre.

Ankepunktet mot regjeringens plan er at det ikke følger med nok ressurser til den skisserte satsingen, verken til politi eller andre deler av hjelpeapparatet. Hvis politikerne tror det ikke krever ekstra ressurser å bekjempe dette alvorlige samfunnsproblemet, bør de studere tallene som forteller om stadig flere tilfeller av grov familievold.