Det fremgår også av SSBs tall at Vest-Agder har en enda sterkere reduksjon enn landsgjennomsnittet. Sist torsdag meldte dessuten Prosessindustriens landsforening at sykefraværet i deres medlemsbedrifter har gått ned med en firedel i løpet av siste tolvmånedersperiode. Mange av de store industribedriftene på Sørlandet hører til under nettopp PIL-paraplyen.

Lørdag brakte vi en reportasje fra Kristiansands Jernstøperi som kan stå som et jordnært og tankevekkende apropos til tørt tallmateriale. For det er åpenbart at Jernstøperiets nye og midlertidige, danske sjef setter fingeren på sentrale — delvis ømme - punkter når han påpeker følgende: I Norge oppfattes sykdom å være en privatsak i forhold til arbeidsgiver. Det er dessuten for lett å sykmelde seg her til lands fordi velferdsordningene er blitt for gode. Samtidig understreker han at målet er å få folk tilbake i jobb, at de reelt syke skal tas vare på, og at det skal balanseres korrekt mellom legens og bedriftens oppgaver.

Med dette utgangspunktet har den danske bedriftslederen, i samarbeid med en åpenbart oppegående fagforening, begynt å snakke systematisk med både korttids- og langtidssykemeldte. Resultatene av samtalene og de påfølgende, konkrete tiltakene er oppsiktsvekkende: Sykefraværet, som med 12,9 prosent truet bedriftens eksistens, er blitt mer enn halvert. Og ifølge klubblederen har det ikke kommet én negativ tilbakemelding på samtalene.

Fredag brakte kollega Aftenposten også en sykefraværsreportasje, med utgangspunkt i Elkems industribedrifter i Kristiansand. Der er bildet langt på vei det samme, selv om fraværet ikke er halvert. «Nøkkelen er blant annet å følge opp hver enkelt som er sykemeldt ({hellip}) og mange enkle tiltak», refereres sentrale kilder i Elkem-miljøet.

Ja, det skulle bare mangle. Vi kan bare undre oss over at det tydeligvis oppfattes som noe nytt og flott å snakke med folk.

Sykefraværet i Norge er en belastning på statsfinansene og en hemsko for næringslivets konkurranseevne. Vi innser at det høye sykefraværsnivået har komplekse årsaker. Samtidig tror vi at innskjerpingstiltak av typen karensdager ikke vil være til å unngå dersom fraværet fortsetter å være like høyt som det har vært de siste årene.

Følgelig er det vårt håp at trenden virkelig har snudd. Da slipper vi en ubehagelig innstramming av et velferdsgode.