Røde Kors og Kristiansand står bak planforslaget om å bygge 91 nye leiligheter på Eg, inn mot Baneheia der Frivillighetens Hus ligger i dag. Beboerne på Eg er verken mot utbygging eller nye beboere. Men utnyttelsen blir for høy og medfører vesentlige ulemper. Vi er bekymret for at det vil bidra til å ødelegge et godt bomiljø, og kan heller ikke se de kvalitetene som administrasjonen hevder utbyggingen tilfører.

Svekker boligmiljøet

Skissen viser situasjonen før utbygging. Foto: Eg velforening

Fortetting kan være fornuftig og hensiktsmessig miljøpolitikk, men det krever at prosjektet i seg selv er godt og at det forholder seg til omgivelsene på en god eller i alle fall akseptabel måte. I kommuneplanen står det også at fortetting skal tilpasses eksisterende bebyggelse og landskap. Prosjektet som foreslås er så avvikende i forhold til omgivelser at det reiser spørsmål om framtida for øvrig bebyggelse på Eg. Ingen, heller ikke miljøpolitikken, er tjent med en fortetting som i slik grad trenger seg inn og svekker et godt eksisterende boligmiljø.Utbyggingen vil medføre en vesentlig trafikkøkning. Frivillighetens Hus har et bruksareal på ca 3600 m2 — det foreslås å tredoble dette arealet. Planen omfatter 44 eksisterende og 91 nye boenheter - altså til sammen 135 boenheter. Etter kommunens veinormal skal det inn fortau når boligantallet overstiger 50 til 80. Et fortau i Solbergveien vil medføre at private grunneiere må avstå privat grunn til dette, samtidig som de mister gateparkering. Beboerne har på bakgrunn av dette ønsket en gatetunsløsning - men absolutt ikke med foreslått trafikkmengde.

Barnas sikkerhet

Har administrasjon og politikere tenkt over følgene av helt å se bort fra veinormalen - både med tanke på barnas sikkerhet og hvordan øvrige private utbyggere kan tenke seg å utfordre regelverket?

Det er satt av ca. 20 offentlige parkeringsplasser. Dette skal dekke gjesteplasser til turgåere, beboere i området som ikke finner plass i gata. I de tider det er snø her benyttes parkeringsplassen innerst som avlastning.

Det hevdes at planen legger til rette for mindre bilkjøring (sentrumsnært med mer). Dette kan være en god intensjon, men vi tror dette er teoretisk. Det er ingen konkrete virkemidler i planen for ikke å ha bil eller å ha flere biler per husstand. Vi er veldig bekymret for trafikksikkerheten for ungene som ferdes i gata. Planen må uansett ikke vedtas før det trafikkmessige er løst.

Tap av sol

Deler av Egsområdet ligger inn mot Baneheia og har skogkanten i sør og vest liggende over boligene. Det betyr at Eg i perioder har lite sol, men andre kvaliteter veier opp for dette. Utbyggingen vil medføre vesentlig tap av verdifull sol for de nærmeste eiendommene. Dette kan illustreres slik: et rekkehus ca. 150 m fra sykepleierblokka mister på grunn av denne en halvtime sol hele mai og tilsvarende på høsten. Situasjonen er verre desto nærmere en kommer, og med planlagt utbygging vil de negative konsekvenser være store for 15-20 husstander.

Ingen, heller ikke miljøpolitikken, er tjent med en fortetting som i slik grad trenger seg inn og svekker et godt eksisterende boligmiljø.

Utbygger, politiker og plan- og bygningssjef argumenterer for at bygget må opp i høyden for å få bokvalitet. At dette ødelegger vår bokvalitet er ikke med i regnstykket - en ensidig og uakseptabel byttehandel. Blokkene vil også danne en tett vegg og utgjøre en dominerende, lukket vegg i enden av landskapsrommet inn mot heia.

Forsterker skjevhet

Utbyggingen innebærer en fortetting med nesten 30 prosent av bydelens beboere. Området er overrepresentert i aldersgruppene 20-29 og 65+, tilsvarende underrepresentert i aldersgruppen 30-65. Da trenger vi ikke en boligtype som forsterker denne skjevheten. Vi er også bekymret for at små og lysfattige leiligheter vil føre til mye inn/utflytting. Selv om vi opplever Egsområdet som godt, scorer vi lavt på en del levekårsstatistikker. Vi har derfor behov for stabilitet - ikke det motsatte.

Lekeplass inngår i planforslaget. Dette er en perifer og skyggefull plassering på Eg, og nesten like ved Fanten. Egsjordene har i alle år vært hellige, men nå planlegges det for full offentlig og privat utbygging her. Dersom politikere/administrasjon mener noe med å legge til rette for lek, så er kanskje dette en riktig plassering for en lekeplass - lyst, åpent og godt tilgjengelig.

Plan- og bygningssjef har for øvrig opplyst på et informasjonsmøte at lekeplassen kommer - helt uavhengig av dette prosjektet. En slik betraktning er vi enig i.

Lys og åpenhet

Utbygger har valgt å legge fram et prosjekt som med sin tetthet krever lys og åpenhet - noe det i stor grad mangler. Tomta er en grop omgitt av høye fjellvegger og vegetasjon. For å få kvalitet må en altså løfte bebyggelsen opp - slik at det skygger for eksisterende utearealer og boliger. Men de nederste leilighetene vil uansett ha dårlige lysforhold med denne løsning. Dersom det skal bygges boliger her bør konseptet bearbeides i forhold til omgivelser - i samsvar med kommuneplanens krav.

Velforeningas ønsker:

• Det er ingen hast med dette prosjektet - det bygges i øyeblikket mange leiligheter sentralt i Kristiansand. Det vil være nok av funksjoner som kan passes inn her - knyttet opp mot sykehus og utdanning, eller kanskje barnehage i del av bygget. Lag en områdeplan nå: vi som bor på Eg ønsker å bidra konstruktivt i en åpen planprosess med toveis kommunikasjon.

• Reduser utnyttelsen til en forsvarlig i forhold til eksisterende veinett til å være i samsvar med veinormalen - 50 - 80 boenheter. Uansett bør det vedtas rekkefølgekrav om at trafikkmessige forhold inkludert parkering for de berørte veier/eiendommer skal være løst før utbygging kan tillates.

Onsdag 21. januar tar bystyrets politikere en avgjørelse som kommer til å bety mye for Egsområdet. Og til høsten er det valg.