Begrunnelsen er blant annet at mediene tillegger målingene større vekt enn det er grunnlag for, og at målingene av den grunn kan påvirke valget og representere et demokratisk problem.

At meningsmålinger i forkant av valgene kan påvirke valgutfallet, er vel kjent blant valgforskere. Men hvilken vei det kan slå, er vanskelig å forutse. For de kan ha så vel en mobiliserende som passiviserende effekt.

Det klassiske eksempel fra valghistorien er presidentvalgkampen mellom demokraten Harry S. Truman og republikaneren Thomas E. Dewey i 1948. Gallup offentliggjorde da meningsmålinger i forkant av valget som viste en klar ledelse til Dewey, mens Truman overraskende vant valget. Det er blitt tolket som at de republikanske velgerne følte seg sikre på seieren og unnlot å møte opp ved valgurnene.

Men hvordan man enn velger å se på meningsmålingenes påvirkningseffekt, mener vi regjeringen er på ville veier dersom den presenterer ytringsfriheten som en trussel mot frie, demokratiske valg: Å holde den ene grunnsteinen i demokratiet opp mot den andre.

I vårt opplyste, informerte og åpne samfunn vil det være uforenelig med våre demokratiske verdier å nekte mediene en åpen informasjonsformidling, også om hvordan de politiske vindene blåser. Da er skrittet over til også å nekte formidling av politikernes valgagitasjon i dagene før valget, lite.

For det ligger også et snev av elitistisk tenkning bak et slikt forslag. Dette er en kunnskap og en informasjon som uansett vil bli tilgjengelig for den politiske eliten og partienes valgkampmaskineri.

Det er medienes offentliggjøring av resultatene som det i så fall vil bli lagt ned forbud mot. Ikke gjennomføringen av meningsmålingene. Dermed vil partiene selv kunne innrette sine egne kampanjer i sluttspurten av valgkampen etter gallup-tall som velgerne er avskåret fra å få kjennskap til.

Vi synes ikke dette hemmeligholdet er noen seier for demokratiet. Tvert imot mener vi all politisk informasjon og valginformasjon velgerne får under valgkampen vil kunne bidra til økt interesse for valget og dermed også å til høyere valgdeltagelse.