Direktør Bodil Børset sier til Dagsavisen at senteret ikke bare skal være et museum turister besøker, men et kraftsenter for debatt og fagaktiviteter. Og debatten om Hamsun vil nok fortsette – det han foretok seg under krigen ser vi aldri ut til å bli ferdige med å diskutere.

Under landssvikoppgjøret etter krigen ble bøkene til nazisten Hamsun brent. Mange har i ettertid hatt vanskelig for å forsone seg med at Hamsun fremsto som en av Adolf Hitlers store beundrere. Hvor omstridt han fremdeles er, fikk vi en påminnelse om da bystyret i Grimstad i vinter vedtok med knappest mulig flertall at plassen foran byens bibliotek skulle få Knut Hamsuns navn.

Men nordlendingene har trykket Hamsun til sitt bryst. Han kom til Hamarøy da han var tre år og bodde der en stor del av sitt liv. Og det er da også Nordland han assosieres med hos de fleste nordmenn. Og ikke som sørlending, selv om tilknytningen til landsdelen – og særlig Grimstad – er sterk.

I Dagsavisen lørdag gir mange innbyggere på Hamarøy uttrykk for stolthet over Hamsunsenteret. De har ikke glemt nazitilknytningen, men skiller litteratur og politikk, og mener det er på tide at også forfatteren løftes opp og fram. Det reflekterte synet de har på Hamsun og viljen til forsoning er ikke av ny dato. Da en byste av Hamsun ble avduket på Hamarøy i 1961, la den tidligere motstandsmannen og Grini-fangen Lars Berg ned blomster.

57 år etter sin død og 64 år etter krigens slutt er Hamsun fremdeles en kilde til strid. Kritikere advarer mot å feire Hamsun, for når vi leser og begeistres av bøkene hans, kan det gjøre oss mindre motstandsdyktige mot fascistiske krefter i og omkring oss. Det kan være betimelig å minne om, men vi tror ikke hans støtte til Hitler og Nazi-Tyskland blir glemt eller ufarliggjort gjennom at vi hedrer ham for hans diktning.

Hamsuns forfatterskap tilhører verdenslitteraturen, og hans bøker har mange lesere. Han er en av våre aller største forfattere. 150 år etter hans fødsel bør tiden være moden for at nobelprisvinneren Hamsun kan hedres offentlig – og at vi gir ham plassen han fortjener som dikter.