Det skjedde etter dager med heftige protester mot at de samme politikerne for en uke siden vedtok å redusere åpningstiden fra 45 til 40 timer i uken.

Høyre og Frp gjorde helomvending og skaffet flertall for å beholde nåværende åpningstider. Representantene fra de blå partiene innrømmet at de hadde en flau smak i munnen og at forslagene som fikk flertall i forrige uke var dårlig forberedt og lite gjennomtenkte. Det styrker ikke akkurat tilliten til våre folkevalgte når de på et så spinkelt grunnlag gjør vedtak som får dramatiske konsekvenser for familier med små barn.

Barnas beste sto i fokus hos Venstre og KrF, som fortsatt vil ha redusert åpningstid. KrF betoner gjerne viktigheten av valgfriheten for småbarnsforeldre, men det synes å begrense seg til kontantstøtten, ett av partiets hjertebarn. Liberale Venstre flagger på sin side valgfriheten for enkeltmennesket høyt, men vil ikke la foreldre bestemme hvor lenge barna skal være i barnehagen.

Barnas beste blir ofte et hett argument når omsorgsordninger for barn er oppe til debatt. Det har også skjedd før. På 1950-tallet advarte fagfolk mot at barn kunne bli kriminelle av å gå i barnehage. Da folkeskolen ble obligatorisk for mer enn hundre år siden, skapte det heftig debatt. Folk reagerte på at barna ble tatt bort fra familiene, som mistet verdifull arbeidskraft. Det skriver forsker Tora Korsvold i boken «Barn og barndom i velferdsstatens småbarnspolitikk».

I dag diskuteres det om ettåringene har godt av å tilbringe hele dagen i barnehagen. Og om kontantstøtten bidrar til at fattigdom går i arv og hemmer integrering, når den velges av arbeidsløse foreldre og ikke-vestlige innvandrere. Slående eksempler på at hva som er til barna beste, endrer seg gjennom historien.

Debatt om barns oppvekst er viktig. Det samme er debatten om familie, barnehage og skole. Den ønsker vi velkommen. Men som vi har erfart den siste uken, så drukner debatten i aggresjon og frustrasjon når politikere uten forvarsel fatter vedtak som gjør mange småbarnsforeldre usikre på om de klarer sine forpliktelser overfor arbeidsgiver. Vi tar det for gitt at oppvekststyret har lært en lekse.