I min kones hjemland Mexico er det noe som heter malecon. Strengt tatt skal det vel oversettes med ”strandpromenade,” men ordet signaliserer mye mer enn som så. Restauranter og butikker, yrende folkeliv og nærhet til sjøen danner i sum en helt særegen atmosfære, en unik kystbykvalitet.

Vi kan få det i Kristiansand. Foreløpig har vi et slags ”nesten-malecon” mellom Fiskebrygga og Festningen, men Kilden bygges og i den andre enden, på Marinetomta like ved Tangen, kommer Aquarama.

Håper jeg.

Aquarama i forhold til dagens Svømmehallen blir som en utslitt skogskatt i forhold til en ung, sibirsk tiger. På 5300 kvadratmeter kommer et 50 meters svømmebasseng som er fire ganger så stort som dagens. Det blir terapibasseng, varmtvannsbasseng, stupetårn, sklier, strømkanal, surfebølge, bølgebasseng, småbarnsbasseng og saltvannsbad på den Oksøy-vendte terrassen. I tillegg planlegges idrettshall med garderober og 2000 sitteplasser, hotell med restaurantdel, medisinsk senter, treningssenter, spa, næringslokaler og underjordisk parkering.

I sum: Et sjumilssteg for infrastrukturen i en del av Kvadraturen som ønskes sterkere urbanisert. Et fyrtårn for folkehelsebyen Kristiansand og ”ei Guds løkke” for turistbyen. En gave til barnefamilier. En velsignelse for landsdelens rehabiliteringspasienter. Et ”must” for 2000 elever fra Kvadraturen og Tangen videregående skoler som skal ha kroppsøving. (Hvor skal de ellers sendes?) En bærerakett for byens svømmemiljø.

Svømmemiljø, ja. La meg for ordens skyld opplyse at min egen interesse for Aquarama – utover det å være byborger — mest skyldes en sønn som lenge fant det interessant å svømme fram og tilbake i Kristiansand Svømmehalls basseng i inntil 25 timer per uke. Ham skaffet det en del NM-medaljer, meg styreverv i Kristiansand Svømmeallianse. Nå bor poden i Bergen og jeg var ute av styre & stell for to år siden, men jeg har ikke glemt et flott idrettsmiljø hvor ungdom trener og hygger seg, innvandrere integreres og livreddende svømmekunnskaper fremmes.

Og apropos, dere gode mennesker i Kristiansands vannsportmiljø: Aquarama er det beste dere kan håpe på å oppnå. Et eget stupebasseng er urealistisk etter at prosjektet er knadd fram og tilbake mellom økonomi og sport. Sorry, men det bør dere skjønne, og ikke sette hele prosjektet i fare – ikke minst for dere selv.

Men trafikken, da!

Si det. Tankene går til Newcastle, som Kristiansand periodevis har hatt tett ferjekontakt med. Der, midt i bykjernen, ligger fotballstadionet St. James' Park med sine 52.387 alltid utsolgte sitteplasser. Når Newcastle United Football Club spiller hjemmekamp, er det en fantastisk opplevelse å være der. Og når kampen er slutt, går alle ut i byen og hygger seg. Alle på en gang. Ingen klager på mennesker og biler.

I tilfellet Aquarama snakker vi om 2000 tribuneplasser. Kanskje kan det komme til å skape litt kaos i Sydøst-Kvadraturen en og annen lørdags- eller søndagskveld, når det skal spilles toppseriekamp i håndball samtidig med at badelandet er i full sving.

Hva så?

Helgen for to uker siden ga jeg selv en liten hånd med i avviklingen av svømmestevnet Skagerrak Swim. Der deltok 530 svømmere fra fredag ettermiddag til søndag kveld. Medregnet ledere, arrangementsstab, foreldre og andre tilskuere var minst 1000 mennesker innom Svømmehallen. Tilstedeværelsen plaget ikke Kvadraturen. Tvert imot; det ble liv, røre og inntekter.

Aktivitetssenteret vil skape trafikk, hotellet likeså. For senteret sin del blir det imidlertid mest utenom vanlig skole- og arbeidstid. Og hotellet – vel? Vi har både Ernst, Caledonien og andre sentrumshoteller i Kristiansand. De bringer med seg trafikk, som enhver næringsaktivitet. Slik er det bare. Men de skaper også folkeliv og er bra for turist- og konferansebyen Kristiansand.

Borgere i Syd-Kvadraturen har ytret seg engasjert mot Aquarama. Det er deres selvsagte rett. Men ettersom frykten mest er relatert til omfanget av menneskers og automobilers tilstedeværelse, vil jeg anbefale motstanderne å vurdere Ivelands bokvaliteter: et rikt utvalg av romslige tomter, nærhet til naturen, flere dyr enn mennesker og ikke minst fred og ro.

Økonomien er en sak for seg. Marinetomta er høyverdifull grunn, men svømmehalldrift en møllestein rundt en hver kommuneøkonomis hals. Jevnfør det aldri oppfylte politikerslagordet ”Vann i bassengene!” (Må ikke forveksles med ”Dynamitt i borehullene!”)

Aquarama-modellen har klart å bygge harmoni mellom hensynene. Den spesielle modellen hvor private aktører bygger og driver i inntil 60 år fremover, sikrer god byggekvalitet samtidig som kommunen kan gi innbyggerne et topp velvære- og sportslig tilbud uten å forskreve seg. I tillegg er det lagt inn gulrøtter som gjør at både kommune og driver har felles interesse i at Aquarama skal gå godt.

Et Columbi egg, så å si.

Med Aquarama på plass vil Kristiansands malecon naturlig vokse fram. Selv skulle jeg gjerne se ett særegent element på strekningen mellom Kilden og Tangen: et stilig fyrtårn ved innseilingen til Langfeldts Allmenning, komplett med uteservering på smeigedager.

Når alt så er på plass, skal jeg gjøre som kong Olav: Heve høyre hånd, stikke pekefingeren fram og føre hånden passe raskt fram og tilbake langs en vannrett linje ni ganger, med korte stopp etter nummer tre og seks. Hver enkelt gang roper jeg så ”hurra!”

Slik skulle det bli: ”Hurra, hurra, hurra! Hurra, hurra, hurra! Hurra, hurra, hurra!”