Levekårsutfordringer som mobbing, utenforskap, psykisk uhelse og behov for hjelp til livsmestring er eksempler på slike utfordringer. Forskning er klar på at barns første leveår ofte er de viktigste. Tidlig innsats gjennom økt grunnbemanning i barnehagene vil dermed gi store positive gevinster for barna også i deres senere leveår.

Bemanningen i barnehagene er per dags dato lik som i 1975! Det er nå lovfestet i barnehageloven at det skal være en ansatt per hvert tredje barn under tre år og en ansatt per hvert sjette barn over tre år. Det er viktig å merke seg at denne bemanningen er spredt ut over ulike vakter gjennom hele barnehagens åpningstid. I tillegg har de ansatte pauser og møter. I praksis betyr dette at man stort sett er tre ansatte på 12 barn under tre år, og to ansatte på 18 barn over tre år.

Har vi egentlig råd til å la være å øke grunnbemanningen? Det vil koste penger, men i et samfunnsøkonomisk perspektiv vil samfunnet spare penger. Barnehageansatte vil ha økt kapasitet til å se hvert enkelt barn og til å hjelpe hver enkelt til å få ut deres potensiale. Behovet for spesialundervisning i senere løp vil antakeligvis avta. I tillegg vil det sannsynligvis gi positive endringer i graden av utenforskap, psykisk uhelse og hjelp til livsmestring. Vi vet at levekårsutfordringer ofte går i arv. Økt grunnbemanning og tettere oppfølging av hver enkelt vil kunne være med på å bryte disse kjedene. Sykefraværet i barnehagesektoren vil også sannsynligvis gå ned.

Agder Senterparti vil ha økt grunnbemanning i barnehagesektoren. Barna er vår framtid. Tidlig innsats hvor det satses på disse vil gi dem økt livskvalitet og samtidig gi samfunnsøkonomiske gevinster.

Hva mener du? Du kan sende et debattinnlegg til debatt@fvn.no

Innlegget må være minst 1000 tegn, og kunne stå for seg selv.

Les mer her om hvordan du skriver et godt debattinnlegg.