De bruker formuleringer som «nye koster trenges», « vi tar folk på alvor», «vi skal fjerne fattigdommen med en gang», «vi skal være vaktbikkje overfor dårlige kommunale ledere» og de fleste har vært politikere lenge, men nå blir det endring. De har til felles at de vet best, de lover endring slik at alle får det de trenger, ingen skal miste noe eller betale mer, unntatt Kilden og Kunstmuseet.

Høres flott ut, men er det mulig? Når jeg ser nærmere etter hva de lover, mangler noe viktig, hvordan finansiere dette? Kristiansand har i år 7,75 milliarder til disposisjon for drift.

7, 25 av disse får vi gjennom statens fordeling og overføringer til kommunene. Disse midlene er inntekts- og formuesskatt og fra Oljefondet, grovt sagt. Kommunen kan pålegge avgifter for parkering, kloakk, husleie i kommunale leiligheter etc. Kommuner kan og vedta en lokal skatt, eiendomsskatten. I år får Kristiansand inn 0.34 milliarder (340 millioner) i eiendomsskatt fra oss som eier leilighet, hus og hytte. Det er det største enkeltbeløpet politikerne i kommunene kan påvirke. De fleste småpartiene, men også Høyre, vil redusere eller fjerne denne inntekten.

Hvordan kan Pensjonistpartiet love økning på 1 milliard/250 millioner per år i forbruk, når de samtidig skal fjerne eiendomsskatten som utgjør 340 millioner i inntekter pr år?

Hvor skal de skaffe de ekstra 600 millionene fra? Selv om de tar hele kommunens budsjett til kultur og kirke, får de bare 380 millioner! De har i leserinnlegg og partiprogram planer for hvordan de skal styre blant annet havna og Kilden. Disse politikerne kan bedre enn fagfolk.

Sørlandslista, Folkets Parti, Pensjonistpartiet og Kleppelista skal være vaktbikkje og delvis erstatte kommunale sjefer med politikere som skal ha mer makt slik jeg forstår det. Innføre parlamentarisme der politikere, ikke ansatte, er fagansvarlige.

I tillegg kaller for eksempel Kleppelista seg ombudsmenn. Men de er etter min oppfatning ikke ombud, som betyr en som har et verv som skal beskytte enkeltpersoner eller gruppers rettigheter. De er valgt som politikere som betyr beslutningstakere. De skal ikke rapportere til andre om feil og mangler. De skal foreta prioriteringer og vedta kommunens budsjett. De skal ikke som Kleppelista bryte loven ved å la være å stemme i årets viktigste sak, budsjettbehandlingen.

Når jeg ser på de som stiller til valg i nye og gamle småpartier, så er det mange som har byttet parti, og dermed politikk flere ganger.

De små partiene spriker i alle retninger og har ingen program på hvordan få flertall for sine saker. Skummelt. Kan disse forvalte 7.75 milliarder? Kan de gi oss en stabil styring? Kan de bidra til samarbeid og kompromiss som må til for å få en plan til beste for ansatte og de kommunale tjenestene vi trenger? Jeg tror det ikke, de er mer opptatt av «spillet», omkamper, enkeltsaker og fortid enn jobben som skal gjøres. De er ikke styringspartier! Jeg håper folk flest ser det og velger deretter.

Innlegget er forkortet. Red.