Det vi opplever nå, er bare forsmaken på det vi har i vente dersom vi ikke får til en radikal omstilling av samfunnet. Og i skyggen av en stadig mer overopphetet klode, velger Høyre å fri til ytre høyre i håp om å kutte utslipp. Altså, den siden av det politiske spekteret som bruker enhver anledning til å tone ned alvoret i den oppseilende klima- og miljøkrisen og så tvil om vår rolle i den. Bærekraftig omstilling er en av SVs viktigste saker, og vi mener at Kristiansand kan være en global medspiller i kampen mot klimaendringer. Derfor burde Høyre se til SV for gode løsninger – ikke KrF og Frp.

Robin Hansson. Foto: Sigve Mathisen

«Tenke globalt og handle lokalt». Dette slagordet har noe viktig for seg. De fleste kommunene har i dag et klimamål, nettopp for å ta lokalt ansvar for en problematikk som har globalt omfang. I Kristiansand har debatten om klimamål gått på tomgang. Høyresiden virker å være mest opptatt av å senke ambisjonsnivået. I løpet av valgkampen har ikke de politiske partiene måttet svare for om de har en konkret og realistisk plan for å kutte utslippene i tråd med de målene de mener er «riktige». Sannheten er at de aller fleste partiene ikke fører en politikk som faktisk kutter utslipp av et omfang som er i tråd med noen mål, være seg Paris-avtalen eller vårt eget famøse 80 prosent-mål. Det er svært alvorlig og vil medføre store konsekvenser for tilliten til politikerne i Kristiansand og kommunens omdømme. Det vil påvirke næringslivet og ikke minst være katastrofalt for vår egen flora og fauna.

SV har sammen med MDG og Venstre påtatt seg ansvaret med å utarbeide klima- og miljøbudsjett for Kristiansand siden 2019. Vi har presentert et budsjett med tiltak som bidra til å dra oss i riktig retning, men har aldri fått gjennomslag for budsjettforslagene i sin helhet. Høyres klimabudsjett kan man med store bokstaver få plass til på en post it-lapp.

Mange av partiene virker fortsatt å ha vansker med å ta inn over seg at klimaendringene er menneskeskapte, og noen tror at høyere makter vil redde skaperverket. Mens vi vanner ut gode tiltak, fjerner en god del av dem og disponerer arealene våre som om vi har 8 jordkloder, er det kanskje ikke så rart at vi havner på 325. plass (av 356 ) i årets ferskeste klimarangeringer for norske kommuner? Fra 2009 til 2021 har klimagassutslippene økt med 13,5 prosent – en nedslående attest på at Kristiansand kommune er klimasinke og at et flertall av politikere ikke vil eller evner å føre en politikk som kutter utslipp og verner naturen.

Mange av partiene virker fortsatt å ha vansker med å ta inn over seg at klimaendringene er menneskeskapte.

Dyrtid og krig blir løftet frem som årsaker til at klima- og miljøproblematikk faller som viktigste sak for befolkningen. Mange kjenner også på maktesløshet som konsekvens av politikeres manglende handlekraft. I tillegg har flere av de effektive klimatiltakene usosiale slagsider. Hvis vi skal få flere med i kampen mot klima- og naturødeleggelser, må pisken bli fulgt av store gulrøtter. Og kanskje noe av problemet ligger her. At for lite av den grønne omstillingen bidrar på kort og lang sikt til å lette på den krevende økonomiske situasjonen folk står i. Det finnes omfordelende klimatiltak hvis vi er villige til å ta dem i bruk. Billigere buss og støtte til solceller og ENØK-tiltak er slike eksempler, men det kommunale solcellefondet ble lagt ned av Høyre det sekundet de fikk styre budsjettene.

Valget i september er en fantastisk mulighet til å endre vår status som klimasinke.

Innlegget er forkortet. Red.