Hvordan passer deres påstand om «det finnes kun to biologiske kjønn» sammen med faktum at det finnes en lov i Norge om selvbestemmelse angående egen kjønnsidentitet?

Argentina var en av de første landene, som innførte denne loven i 2012. Det finnes liknende lover i 14 andre land, bl.a. Danmark, Island, og som nevnt Norge.

Loven gjelder for transpersoner, intersex- og ikke-binære personer (Benestad, 2021). Siden 2016 er det ikke krav lenger i Norge om å fjerne reproduktive organer for å kunne endre sitt juridisk kjønn (Sørlie, 2018). Transpersoner topper på verdensbasis statistikken å være utsatt for hatkriminalitet (Andersse et al., 2021).

Tallene har de siste årene også økt for skeive personer. Den nylig publiserte rapporten «Likeverdig helsehjelp for personer med kjønnsinkongruens» i oppdrag av Bufdir (Barne-, ungdoms og familiedirektorat) tar bl.a. for seg tilbudet til NBTK (nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens) ved Oslo universitetssykehus.

En av hovedkonklusjonene i rapporten er at det har vært manglende forståelse og anerkjennelse av kjønnsmangfold.

Til tross for det herskende politiske klima, finnes det håp om at myndighetene tar en enda mer aktiv rolle for å implementere nasjonale faglige retningslinjer for denne utsatte gruppen mennesker.