Hva tenkte politikerne i Kristiansand på i 2012 da de overførte den kommunale tomten i Vågsbygd for en krone til barnehageselskapet uten kontraktskrav som kunne forhindre fremtidige videresalg?

Barnehagen under bygging i 2015. Foto: Reidar Kollstad

Området som delvis var bygget opp på dugnad av arbeidsfolk i Vågsbygd, er altså i dag solgt sammen med bygninger til et svensk investeringsselskap etter knappe ti år, og en av eierne som i sin tid overtok eiendommen av Kristiansand kommune har nå flyttet til Sveits sammen med gevinsten fra salget.

Slike avgjørelser som det politiske flertallet og kommuneledelse har lagt til rette for uten klausuler som hindrer videresalg ut av landet, bør unngås. Dette er heller ikke verdiskaping som Høyre så ofte omtaler når noe blir vanskelig.

Tomten i Vågsbygd som nå er forsvunnet for alltid til et investeringsselskap, er dessverre ikke enestående i sitt slag, det skjer ofte i Kristiansand.

Kommunale eiendommer bør ikke selges ut av landet selv om kommunen har lagt til rette for lukrative overdragelser. Det gagner også fellesskapet i liten grad når eierne tar med seg formuene til skatteparadis for å unngå skatten som er bærebjelken i vår velferdsmodell.

PS: Det er så godt som ingen som ser for seg å reversere dagens barnehagemodell i sin helhet slik den fremstår i dag, både barn, foresatte, arbeidstakere samt kommune ser seg fornøyd, og det er uansett ikke økonomi for en større reform i Kristiansand, tror jeg. Diskusjonen handler om noe helt annet, er det riktig at kommunale tomter blir solgt ut av landet, og er det greit at formuer bygd opp av den norske velferdsstaten skal få etablere seg i skatteparadis?

Innlegget er forkortet. Red.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.