Økt involvering og engasjement i lokaldemokratiet må jo være enhver politikers målsetting – og drøm. Partiet Sentrum Kristiansand stiller seg 100 prosent bak det initiativet som er gjort – både gjennom å få formannskapet ut i lyttemøter i bydelene, og nå å foreslå og få gjennomført bydelsutvalg som en prøveordning.

Politisk engasjement er endret fra å være medlemsbasert i nærmest en levealder, til å være aksjonsbasert i en kort periode for en spesiell sak. Partitilhørighet er heller ikke så viktig, bare saken kan kjempes – og helst vinnes. Bydelsarbeid er et godt eksempel på slikt konstruktivt, tidsbegrenset innsats som lett lever videre fordi nye personer kommer til med engasjement i nye utfordringer eller behov.

I en fase hvor vi trenger å knytte bydelene mer sammen og skape tilhørighet til storkommunen, bør ethvert fremstøt som kan bidra til det ønskes velkommen. Bydelsråd etablert etter initiativ fra bydelens innbyggere selv, vil jo være å legge tilrette for lokaldemokrati aller nærmest der folk bor og lever sine liv. Et talerør som kan være koordinerende for større områder enn en velforening vil ha en klar funksjon i bydelen, og vil også ha verdi for politikere i både budsjettsaker og beslutningssaker.

I sitt innlegg på vegne av en rekke velforeninger har Anne-Kristin Krzyzowski gode poeng. Det viktigste som trekkes frem er ordningens mulighet til å sikre et minimum av økonomi til å etablere og drifte et bydelsutvalg uavhengig av innbyggernes egne økonomiske muskler. Vi vet at det er åpenbare demografiske forskjeller mellom bydelene, og et konkret tiltak for å utjevne dette er noe som trengs i jobben for mer innenforskap og tilhørighet. Deltakelse i demokratiarbeid uavhengig av bydel og økonomi må ses på som et viktig element i kampen mot utenforskap.

Det sies at gode råd er gratis – men av og til må man faktisk legge litt strukturer i bunn for at de gode rådene skal krystalliseres og kanaliseres. 2 kroner pr. innbygger høres ut som en innsats som er forsøket hvert. Ingen grunn for å frykte verken suppe eller tannløshet.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.