Det er en utfordring stort sett for alle når renten på huslån øker fra 2,5 prosent til nesten det dobbelte, og nesten en tidobling av strømprisen. Heldigvis har regjeringen innført kompensasjon på strømprisen til privatboliger. Men det er helt uansvarlig at det ikke også gjelder næringslivet som sliter.

Virkemidlet for å få ned prisveksten er med Norges Bank i spissen å øke renten som berør oss alle, men mest brutalt for de som ikke makter å dekke sine normale behov. Prisveksten var i februar 6 prosent, og sentralbanksjef Ida Wolden Backe opplyser at målet er å få den ned i 2 prosent i løpet av noen år. Men sentralbanksjefens argumentasjon for å nå dette målet var ikke helt overbevisende. Styringsrenten er økt fra 0,5 prosent til 3 prosent og skal øke videre for å få styrket dagens lave kroneverdi. Bakgrunnen er at den høye prisen på vareleveranser fra utlandet virker inn på prisnivået i landet. Det skjønner jeg, men jeg mener det kan brukes til noe positivt ved at det oppmuntrer vårt næringsliv til å sette i gang produksjon av deler av disse varer i landet.

Prognosen er at arbeidsledigheten vil øke i landet vårt i årene fremover. Lav valutakurs er viktig både når det gjelder å få turister til landet og hindre tap av omsetning i varehandelen til utlandet, for eksempel Sverige. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO mener at norsk økonomi er ved et vippepunkt, og at Norges Banks rentehevinger kan føre til unødig høy ledighet.

Opprettholdelse av formuesskatten som kun gjelder for folk bosatt i Norge, er en viktig årsak til at mange rikfolk flytter til utlandet. Den slår også negativt ut for næringslivet ved at den ikke er koblet til inntekten i næringsvirksomheten. Begrunnelsen fra regjeringen og partiene på venstrefløyen er at den skal utjevne den økonomiske forskjellen i samfunnet. Det er en merkelig tankegang, ettersom rike næringslivsfolk ikke legger sine penger under hodeputen, men setter dem inn i næringslivet, noe som kommer alle i vårt land til gode. KrF går nå inn for å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital. Arbeidende kapital er knyttet til næringsvirksomhet og arbeidsplasser.

Det er alvorlig for landet at nesten halvparten av verdiene i aksjemarkedet i vårt land er eid av utlendinger. Normalt vil norskeide bedrifter være bedre til å ivareta ansvaret for landet enn utlendinger. Her kan vi henvise til usikkerheten om fremtiden for REC Solar, som omfatter mange arbeidsplasser, og den høye kompetanse bedriften har utviklet innen råstoff til solceller, som er så viktig i vår klimakamp. Jeg mener at det bør gis mulighet for Statens Oljefond til å plassere sine verdier i aksjer i norske bedrifter og utbygging av infrastruktur (vei/jernbane m.v.), som man vil ha igjen ved en storformatet verdenskrise.

Når det gjelder å utjevne økonomiske forskjeller, så bør man, som Kristelig Folkeparti har i sitt program, øke barnetrygden og minstepensjonen. Etter min mening bør barnetrygden økes radikalt gjennom å gjøre den skattepliktig slik at den får en effekt på minking av inntektsforskjellene i vårt samfunn. Gratis barnehage og SFO mener jeg også er riktige virkemidler i utjevning av de økonomiske forskjeller.

Barnetrygden økes radikalt gjennom å gjøre den skattepliktig slik at den får en effekt på minking av inntektsforskjellene i vårt samfunn.

Jeg synes det er galt at det er låntakerne i bankene, spesielt til privatboliger, som gjennom stadig høyere rente skal få ned prisnivået i varehandelen.

Økningen av lånerenten på boliglån har medført en kraftig nedgang i byggevirksomheten, som medføre økt arbeidsledighet.

Når det gjelder prisøkningen, mener jeg at man delvis bør fryse lønnsøkninger (unntatt laveste lønnsnivå) inntil det er kommet ned til et akseptabelt nivå. Jeg skjønner at dette ikke er lett å få til i praksis under dagens lønnsforhandlinger. Men jeg kan ikke skjønne at det er mulig å få ned prisstigningen med lønnsøkninger på 5,2 - 6 prosent i år og kanskje nye kompensasjonskrav neste år.

Jeg ser for meg at en mer realistisk løsning omfattende alle i vårt land er å redusere merverdiavgiften på mat til private husholdninger fra 15 til 10 prosent finansiert med ekstraordinær bruk av oljefondet. Dette vil kunne få ned noe av prisstigningen og renten. Det er viktig å få stoppet en ustoppelig prisvekst ved kompensasjon til lønnstakerne.