Der oppfordrer han ordføreren til å avklare om han vil stanse den ikke vedtatte og uhjemlede praksis hos bygningsmyndigheten om å kreve søknad og tillatelse for å kunne leie ut bolig til et bofellesskap av studenter. Jeg kan fullt ut slutte meg til Nordmos konklusjon.

Da jeg leste om saken, kom jeg til å huske på at departementet i en lovutredning fra 2016 skriver at «Plan- og bygningsloven har ikke regler om utleie av bolig. Som et generelt utgangspunkt har derfor ikke bygningsmyndighetene noe med om eieren bruker boligen selv eller leier den ut.»

Problemstillingen med at eieren av boligen innredet flere soverom i boligen for å kunne leie ut til flere personer samtidig var oppe i en rettssak i Stavanger i 1995. I sammendraget fra dommen er saken gitt følgende omtale:

«Et byggefirma kjøpte en tomannsbolig, som ble modernisert for utleie. Eiendommen lå i et rolig villastrøk. Etter at stuer var omgjort til soverom, protesterte naboer mot at huset var tatt i bruk som hybelhus uten nabovarsel. Huset var leid ut til en bedrift som benyttet leilighetene til ansatte med behov for midlertidig bopel i forbindelse med prosjekter i byen. Etter en omfattende saksbehandling la departementet til grunn at eieren var forpliktet til å søke om bruksendring. Retten opphevet vedtaket. Leilighetene var ikke ved selve ombyggingen omgjort til hybler. Spørsmålet var om det likevel forelå bruksendring i relasjon til § 93 annet ledd. Etter en samlet vurdering av ominnredningen og den konkrete utnyttelsen, kom retten til at det ikke forelå endringer som krevde tillatelse etter plan- og bygningslovens regler.»

Man ser altså at retten underkjenner vedtak om å kreve søknad og tillatelse for å tilrettelegge for flere beboere. Vilkåret er at det ikke bygges om slik at det opprettes nye særskilte boenheter. Da blir det hyblifisering. Men er det en leilighet som innrettes med flere soveplasser og som har fellesrom som stue, kjøkken og bad, så er dette ikke noe som bygningsmyndighetene har noe med.