Sokker, luer, nisser og tova tøfler med mer. Det meste er produkter noen har brukt timesvis på å lage. Tingene prises så lavt i forhold til medgått arbeidstid og materialkostnader at det må være dømt til å gå i minus, i beste fall i null. Og jo billigere kundene kan få kjøpt sokkene eller de tova tøflene, jo lykkeligere er de. Gjerne etter pruting på allerede lavtprisede varer. Jojomensann! Nå gjorde de et kupp! Til stor sorg for selgeren, vil jeg tro.

Tenker kunden over hvor fornedrende det er overfor de som har laget dette? Jeg mener det er forskjell på å prute på falske Gucci-vesker og Rolex-er selgeren har skaffet for en slikk og ingenting på en strand i syden, og for kvalitetshåndarbeid av ei som sitter dag etter dag og lager det hun har for salg. Jeg regner med at hun håper på en grei fortjeneste for alle timene som ligger bak hvert produkt.

Innen kundene lærer seg å verdsette håndarbeidet som selges, er det også vanskelig å prise det for det det faktisk er verd. Hadde en mann priset produktene sine så lavt, og hadde kunden forventet å få kjøpt det for dumpingpris om det var en mann som solgte det? Jeg tror ikke det.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.